بیگ بنگ: دانشمندان مدت زمان طولانی است که با معمای چپ یا راستدست بودن افراد درگیر بودهاند، معمایی که هنوز به خوبی درک نشده اما دستکم منشا آن به مغز انسان ربط داده شده است.
به گزارش بیگ بنگ به نقل از همشهری، اکنون نتایج بررسیهای جدید نشان میدهد تنها مغز در تعیین چپ یا راست دست بودن افراد تاثیر ندارد، و نخاع نیز نقش بسیار مهمی در این موضوع به عهده دارد. گروهی بینالمللی از زیستروانشناسان از دانشگاه رور در بوخوم آلمان نشان دادهاند که فعالیتهای ژنتیکی در نخاع چنین نامتقارن است و میتواند به برتری دست چپ یا راست نوزاد منجر شود. به بیانی دیگر درصورتی که این نتایج درست باشند، روند برتری دست در انسان پیش از آنکه مغز تشکیل شود آغاز میشود.
تصاویر فراصوتی که در دهه ۱۹۸۰ ثبت شدهاند نشان میدهند برتری دست در دوران جنین از هفته هشتم بارداری آغاز میشود و در هفته دهم به راحتی قابل تشخیص است. این تحقیق همچنین نشان داد جنینها در هفته سیزدهم تمایل خود را در مکیدن انگشت دست راست یا چپ نشان میدهند. از آنجایی که حرکات دست و بازو در کنترل قشر حرکتی در مغز است، دانشمندان همواره به دنبال بروز ژنتیکی نامتقارن درون این قشر و دیگر بخشهای مغز بودهاند تا بتوانند دلیل برتری دست را توضیح دهند.
اما در دوران جنین قشر حرکتی هنوز فعال نشده و یا به نخاع متصل نیست، به بیانی دیگر، زمانی که اولین نشانههای ترجیح دست در جنین ظهور میکند، نخاع هنوز اتصالی با مغز ایجاد نکردهاست. همین موضوع باعث شد دانشمندان در نخاع به دنبال منشا این رویداد باشند. با بررسی بروز ژنتیکی در نخاع پنج جنین هشت تا ۱۲ هفتهای، محققان توانستند تفاوتهایی را میان ژنهایی که در راست یا چپ نخاع بروز یافتهاند را در هفته هشتم ردیابی کنند. این تفاوتها در بخشهایی از نخاع دیده میشد که کنترل حرکت دستها و پاها را به عهده دارد.
محققان همچنین به بررسی عامل نامتقارنی فعالیت ژن در نخاع پرداخته و دریافتند عوامل محیطی بر این موضوع تاثیر بسزایی دارند. به بیانی دیگر فرا ژنتیک (عوامل خارجی یا محیطی که باعث روشن یا خاموش شدن ژنها میشود) و عوامل محیطی میتوانند فعالیت ژنها را در یک سمت از نخاع نسبت به سمت دیگر افزایش دهند و در نتیجه جنین استفاده از یک دست را به دست دیگر ترجیح میدهد. جزئیات بیشتر این پژوهش در نشریۀ eLife منتشر شده است.
سایت علمی بیگ بنگ / منبع: sciencealert.com
لینک کوتاه نوشته : https://bigbangpage.com/?p=62991