چرا بریدن دست با کاغذ اینقدر سوزناک است؟
بیگ بنگ: از میان تمامی آسیبها و صدمات شاید، بریدگی با کاغذ از جمله کم آسیب ترین آنهاست؛ آسیبی که بطور نامتناسبی نیز دردناک است. قسمت جدید برنامه Instant Egghead با نگاهی در سطح علمی حقیقت این موضوع را می شکافد.
به گزارش بیگ بنگ، ابتدا باید دانست که بریدگی با کاغذ با احتمال بالایی در ناحیه پوشیده از اعصاب سر انگشتان رخ می دهد که پتانسیل احساس درد شدید بسیاری دارد. انگشتان ما پوشیده از نورون های بسیار زیادی، از جمله گیرنده های درد (Nociceptors) هستند که مسئول شناسایی هرگونه آسیب بالقوه مانند مواد شیمیایی، دماها و فشارهای بالا می باشند. هر یک از این موارد سیگنالهای الکتریکی یا شیمیایی را ایجاد می کنند که از طریق درد، مغز را از وجود آسیب آگاه ساخته و ما را از ادامه کار باز می دارند. اما علت ایجاد دردی چنین شدید از شکافی بسیار ساده چیست؟
اگر با میکروسکوپ به چنین زخمی نگاه کنید، سطح ناهموار وحشتناکی را مشاهده می کنید که سلول ها و انتهای اعصاب را از هم شکافته است. کاغذ در چنین حالتی بیشتر مانند یک اره عمل می کند تا یک چاقو؛ بعلاوه کاغذ ذراتی شیمیایی را نیز در زخم بجای می گذارد که آنرا دردناکتر می کند. دیگر اینکه بعلت زخم سطحی ایجاد شده، خونریزی یا لخته وجود نداشته و عملاً بافت یا عصب بی حفاظ می مانند. نهایتاً عاملی روانشناختی نیز در احساس درد دخیل است که عبارت از آگاهی فرد در خصوص آسیب دیدگی از شیئی ناچیز و ظاهراً بی ضرر چون کاغذ می باشد.
ترجمه: حامد احدی / سایت علمی بیگ بنگ
منبع: YouTube
چرا خارجیا رو زخمشون نوشابه می ریزن؟
زخمشون تشنش نشه
نوشابه حاوی اسیدی به اسم اسید کلریدریکه که زخم رو ضدعفونی میکنه ولی با سوزش همراهه
ممنون از سایت بیگ بنگ
به نظر من عامل روانشناختی (آگاهی فرد) که در آخر مطلب به آن اشاره شد تاثیر بیشتری داره
خیلی وقتا برامون پیش اومده که دستمون رو با کاغذ بریدیم و اون لحظه متوجه نشدیم، و ظاهرا نورون ها و گیرنده های درد هم این آسیب دردناک رو متوجه نشدن!
خیلی جالب بود ممنون