معرفی کتاب: ادعایی علیه واقعیت
بیگ بنگ: دونالد هافمن در کتاب “ادعایی علیه واقعیت” با تکیه بر آخرین یافته های علوم شناختی مرزهای علم اعصاب را درمی نوردد و به وادی فیزیک کوانتوم و فلسفه گام می نهد تا به مسئله ی دشوار آگاهی و تجربه آگاه اول شخص پاسخی درخور دهد.
نام اصلی: The Case Against Reality: Why Evolution Hid the Truth from Our Eyes
ادعایی علیه واقعیت : چرا تکامل حقیقت را از نگاه ما پنهان کرد
نوشته: دونالد هافمن
ترجمه: دکتر معصومه ملکیان
ناشر: سایلاو
موضوع: واقعیت، فلسفه علم
سال انتشار: ۱۴۰۰
تعداد صفحه: 328
هافمن در این کتاب با معرفی جهان به عنوان شبکهای از کنشگران آگاه که تجربه میکنند، تصمیم میگیرند و عمل می کنند ادعا میکند که آگاهی از ماده به وجود نمی آید، چرا که ماده و فضازمان حاصل آگاهی هستند. نظریه جدید دونالد هافمن، نه دوگانه انگاری و نه پیش فرض ماده گرایی بلکه نوعی از ایدئالیسم را سازگارترین نگاه با یافتههای اخیر علمی می داند. در نهایت، همه راهها به مشاهدهگر ختم می شوند.
ما انسانها در زندگی روزمرهی خود تمایل داریم ادراکات خود از جهان و هستی را بازنمودی از جهان واقعی تصور کنیم. با این حال دونالد هافمن، این استاد برجسته علوم شناختی در نتیجه مطالعات سه دهه گذشته خود در خصوص مغز، ادراک، هوش مصنوعی و تکامل در کتاب ادعایی علیه واقعیت نشان می دهد جهانی که ما با ادراکاتمان میشناسیم، به هیچ وجه شباهتی به واقعیت ندارد، بلکه در بهترین حالت نوعی شبیهسازی درونی از واقعیت خارجی است؛ توهمی با شکوه که با پنهان کردن حقیقت به نفع ما عمل میکند.
دونالد هافمن کتاب ادعایی علیه واقعیت را با این جمله از گالیله شروع می کند: «فکر میکنم مزه ها، بوها، رنگ ها و … در آگاهی اقامت دارند. از این رو، اگر موجود زنده حذف شود، همه این ویژگی ها نیست و نابود می شوند.» این نقل قول از گالیله را میتوان در عین حال نتیجه فلسفی نظریه علمی هافمن تعبیر کرد. نظریه هافمن آگاهی را در مرکزیت جهان قرار می دهد. حتی زیست شناس بزرگی چون توماس هاکسلی هم نسبت به معمای آگاهی احساس سردرگمی می کرد و در عناصر فیزیولوژی و بهداشت نوشته بود: «اینکه چیزی آنچنان قابل توجه مانند حالتی از آگاهی، نتیجه تحریک بافت عصبی باشد، همان قدر عجیب و اسرارآمیز است که ظاهر دیجین، هنگامیکه علاءالدین چراغ جادو را مالید.» اما اهمیت کار هافمن در اینجاست که او این برای این استدلال فلسفی دلایل علمی بسیاری ارائه میکند.
فهرست مطالب:
فصل اول: معما – چاقوی جراحی که آگاهی را شکافت
فصل دوم: زیبایی – حوریان افسورنگر ژن( سیرنهای ژن)
فصل سوم: واقعیت- رقص خورشید نادیده
فصل چهارم: حواس پنجگانه – تناس، حقیقت را شکست میدهد
فصل پنجم: توهم – بلوف یک دستکتاپ
فصل ششم: گرانش – فضا زمان محکوم به نابودی
فصل هفتم: مجازی – تورم جهان در سه بُعد
فصل هشتم: رنگآمیزی – جهشهای یک رابطه
فصل نهم: نگاهی موشکافانه – چه در زندگی و چه در تجارت، به هر آنچه نیاز دارید دست مییابید
فصل دهم: اجتماع – شبکهای از کنشگران آگاه
چگونه علوم اعصاب را از کوانتوم مستثنا کردید؟