بیگ بنگ : ماکیان(Cygnus) نام یک صورت فلکی در نیمکره شمالی آسمان است. این صورت فلکی در اواخر تابستان به بیشترین زاویه از افق می رسد و به شکل یک قو در پهنه کهکشان راه شیری قرار داشته و در بر گیرنده چندین سحابی جالب و دسته های بزرگ و پراکنده ستاره ای می باشد. زمان رسیدن به نصف النهار 19 شهریور و مساحت آن 804 درجه مربع می باشد.
دجاجه صورت فلکی روشن و وسیعی است که هم یادآور نام سنتی خود یعنی قو بوده و هم اسم غیر رسمیاش ، صلیب شمالی را دارد. این صورت فلکی صلیب گونه در میانه راه شیری واقع است. نورانیترین ستاره دجاجه که در دم قرار دارد ردف یا دمچه یا دنب ماکیان نامیده میشود. در کنار این ستاره ، شکاف تاریکی در راه شیری دیده میشود که به گونی ذغال مشهور است.
ستاره ها
آلفای این صورت فلکی دنب است که در عربی معنای دم را میدهد. ستاره دنب بسیار نورانی و یک ستاره ابر غول است که با ما 1500 سال نوری فاصله دارد و قدر ظاهری آن 1.3 است. ستاره بتا یک ستاره دوتایی زیبا به نام منقار دجاجه با فاصله 390 سال نوری میباشد. منقار دجاجه با چشم غیر مسلح همانند یک ستاره تکی با قدر 3.1 به نظر میرسد در حالی که با تلسکوپی کوچک میتوان آن را به رنگ طلایی از نوع K3III میباشد به اتفاق همدم آبی ضعیفش در طیف B9V مشاهده کرد.
اجرام عمقی آسمان
M39 یک خوشه باز از قدر پنجم با فاصله ی 800 سال نوری تا زمین شامل 25 ستاره در منطقه ای به قطر 30 دقیقه قوسی است. NGC 6871 هم خوشه ای باز با قدر 5 با 60 ستاره در منطقه ای به قطر 13 دقیقه قوسی و به فاصله 4000 سال نوری تاز مین واقع شده است. سحابی NGC 6960 باقیمانده وسیع یک ابرنواختر بزرگ است که در جنوب ستاره اپسیلون قو واقع شده است. NGC 7000 یا سحابی امریکای شمالی هم در چند درجه ای شرق دنب قرار دارد. در شب های تاریک هر دو را می توان از درون دوربین های دو چشمی یا تلسکوپ های کوچک مشاهده کرد.
در افسانه
منابع :
کتاب صورتهای فلکی – دکتر گری مکلر – دکتر مارک چارترند مترجم مهندس احمد دالکی
کتاب صورتهای فلکی دکتر اوبلاکر ترجمه بهروز بیضایی
مطالعه بیشتر در: Cygnus