سیاهچاله چیست؟
بیگ بنگ: پدیده های اندکی در جهان ما وجود دارند که به نظر میرسد بین خیال و واقعیت جا خوش کرده و در حال رفت و آمد هستند که نمونه بارز آن سیاهچاله ها میباشند. در واقع، اگر باورپذیر بودن پدیده ای را براساس دیدن و مشاهده آن بدانیم، براستی سیاهچاله ها غیرقابل باور هستند. سیاهچاله ها اشیاء بسیار پرجرمی هستند که حتی نور هم توان گریز از چنگال میدان گرانشی آنها را ندارد، این امر سبب میشود که به طور مستقیم قابل رویت نباشند.
به گزارش بیگ بنگ، در هر حال، دانشمندان میدانند که آنها وجود دارند. تا زمانی که سیاهچاله ها غیر قابل رویت باشند، وجود خود را به وسیله گرانش قویی که دارند نشان میدهند، اثرات هر کدام از آنها از طریق رفتار اشیائی که دور آنها میچرخند، قابل مشاهده است. در حقیقت، امروزه این باور وجود دارد که کهکشان راه شیری یک سیاهچاله در مرکز خود دارد که جرم آن 4 میلیون برابر جرم خورشید ما است.
سیاهچاله ها چگونه شکل میگیرند؟
عمومی ترین نوع سیاهچاله، سیاهچاله های ستاره ای هستند و زمانی که یک ستاره به اندازه کافی بزرگ تحت نیروی ناشی از گرانش در خود فرو ریزش میکند، شکل می گیرد. همه ستاره ها طول عمری دارند که وابسته به میزان سوختی است که برای سوزاندن در اختیار دارند. بنابراین تا زمانی که سوخت دارند، میتوانند در برابر خرد شدن حتمی ناشی از گرانش مقاومت کنند. اما وقتی که سوختشان به پایان برسد، گرانش غلبه پیدا کرده و ستاره از داخل منفجر میشود و به یک سیاهچاله بدل می گردد. البته اینطور هم نیست که تمامی ستارگان فروریخته به سیاهچاله تبدیل گردند؛ همه چیز به اندازه و جرم آنها بستگی دارد. مثلا خورشید ما برای اینکه به سیاهچاله بدل شود، به اندازه ی کافی بزرگ نیست.
همه سیاهچاله ها مثل هم به وجود نمی آیند
در مورد ستاره ها، زمانی که بخواهند به سیاهچاله تبدیل شوند سایز آنها اهمیت پیدا میکند. سیاهچاله های ستاره ای تنها یک نوع از سیاهچاله ها هستند. همچنین سیاهچاله های بسیار بسیار پرجرمی مانند سیاهچاله واقع در مرکز کهکشان ما وجود دارند. این سیاهچاله ها در حدود صدها هزار تا میلیاردها برابر اجرام خورشید ما هستند، و چگونگی شکل گیری آنها هنوز در حاله ای از ابهام باقی مانده و تحقیقات در این خصوص ادامه دارد.
فرضیه ای وجود دارد که احتمال میدهد این سیاهچاله ها نتیجه نیروهای گرانشی عظیمی است که طی مراحل اولیه تشکیل کل کهکشانها وجود داشته، به وجود آمده اند. همچنین برخی بر این باورند که سیاهچاله های بسیار کوچکی وجود دارند که با اینکه جرمی به اندازه یک کوه دارند حتی از یک اتم بزرگتر نیستند. به هر حال، سیاهچاله هایی مانند اینها هنوز باید مورد آزمون و مشاهده قرار گیرند.
چه تعداد سیاهچاله وجود دارد؟
به سختی میتوان گفت، اما کشفیات اخیر پیشنهاد میکنند که این تعداد میتواند بیشتر از چیزی باشد که قبلا تصور می شد. برای نمونه، دانشمندان سیاهچاله های پنهانی را ردیابی کرده اند که به صورت غیرعادی خاموش هستند، همین موضوع تعیین مکان این نوع سیاهچاله را دشوار میسازد. به گفته ی محققان احتمالا بیش از 100 میلیون سیاهچاله ی ستاره ای فقط در کهکشان ما وجود دارد، البته با در نظر گرفتن تعداد سیاهچاله های خاموش و نهان.
سیاهچاله های فوق پرجرم (ابرسیاهچاله ها) کمیاب تر هستند، ولی دلیلی وجود دارد که معتقد باشیم آنها نیز میتوانند بسیار پرتعدادتر از چیزی باشند که سابقا باور داشته ایم. مدلهای جدید از کیهان پیشنهاد می کنند که ابرسیاهچاله ها ممکن است در خوشه های کهکشانی قرار داشته باشند، اگر این فرضیه درست باشد تعداد سیاهچاله ها را به طور چشمگیری افزایش میدهد.
در صورت سقوط در سیاهچاله چه اتفاقی می افتد؟
خبر خوب این است که سیاهچاله ها برای بلعیدن سیارات به دنبال آنها در گشت و گذار نیستند. در واقع خطر این اتفاق، سیاره زمین را تهدید نمیکند و برای سقوط درون یکی از آنها لازم است که شما مستقیما به دنبال یک سیاهچاله بگردید تا به این تجربه دست پیدا یابید. با این تفاسیر، اگر شما روزی درون یک سیاهچاله سقوط کردید زنده نخواهید ماند تا داستان و تجربیات خود را بازگو کنید. زمانی که وارد نقطه ی بدون بازگشت سیاهچاله که نامش “افق رویداد” است، می شوید، همه ی اتفاقات شوم و ترسناک رخ خواهد داد. اینجا جایی است که گرانش آنقدر قوی است که هیچ چیزی، حتی نور هم توان گریز از چنگال سیاهچاله را ندارد.
در ابتدا بدن شما شروع به کشیده شدن(درازتر شدن) میکند مانند ماده لزجی که درون تیوب خمیر دندان است، تا زمانی که از درون شکسته و از هم پاشیده می شوید تا تبدیل به جریانی از ذره های زیراتمی شوید. در نهایت، آنچه از شما باقی می مانده به سمت یک تکینگی فشرده می رود، جایی که قوانین فیزیکی که در حال حاضر میدانیم حتی قادر به محاسبه ی آن نیستند. در مورد اینکه چه اتفاقی خواهد افتاد هر کسی حدس و گمان و محاسابت خود را داراست و نمی توان به طور قطع پاسخ داد.
تکینگی چیست؟
رمز و رازهایی که فیزیک تکینگی سیاهچاله را فراگرفته، به یک سری حدس و گمانهای بسیار در مورد اینکه چه چیزی آنجا رخ می دهد، منجر می شود. جالب توجه است که سیاهچاله ها تنها مکان هایی نیستند که تکینگی – جایی که گرانش به یک نقطه نامتناهی دست می یابد– در آنها یافت میشود. این اعتقاد وجود دارد که خود بیگ بنگ از یک تکینگی آغاز شده است. این ارتباط رایج بین بیگ بنگ و سیاهچاله ها به یک سری تئوریهای گستاخانه و هراس انگیز منجر شده، مانند ایده ای که میگوید سیاهچاله ها می توانند دروازه ی ورود به جهان های موازی دیگر باشند. برخی از دانشمندان پیشنهاد کرده اند که جهان ما ممکن است از درون سیاهچاله ای مربوط به یک جهان بزرگتر شکل گرفته باشد. مکررا، از آنجایی که امکان نجات از سفر به تکینگی یک سیاهچاله وجود ندارد، بنابراین ما در جهان خودمان یک طرفه گیر افتاده ایم، یا شاید رویداد دیگری در جریان باشد.
اگر دو سیاهچاله با هم برخورد کنند چه پیش خواهد آمد؟
فضا-زمان به خودی خود و به طور عینی در حال ارتعاش است، مانند یک موج آب روی یک دریاچه. اگرچه این ارتعاشات فضا-زمان یا امواج گرانشی اولین بار توسط نسبیت عام اینشتین پیش بینی شده بود، اما این امواج اینجا بر روی زمین برای نخستین بار در سال 2015 توسط تجهیزات لیگو-LIGO (رصدخانه موج گرانشی تداخل سنج لیزری) کشف و ردیابی شد. به گفته یدانشمندان این امواج گرانشی توسط دو سیاهچاله در حال برخورد که در فاصله 1.3 میلیارد سال نوری از زمین بودند، به وجود آمده اند. این یک کشف پیشرو و سدشکن است که به ما این امکان را میدهد در جهان هستی بیشتر و عمیقتر نسبت به سابق جستجو و کشف کنیم، از طریق همین روش است که اشعه ایکس این اجازه را به ما میدهد تا بدون باز کردن بدن انسان داخل آن را ببینیم. مححقان با مطالعه بر روی این امواج، می توانند نهایتا گره از رازهای سر به مهر در مورد اتفاقاتی که در سیاهچاله ها رخ می دهد را بگشایند.
ترجمه: علی موسوی/ سایت علمی بیگ بنگ
منبع: mnn.com
مطالب جالبی بود ممنون.
آندرومدا من با نظر شما که میگید سیاهچاله هرچه بیشتر جرم جذب کنه جاذبش بیشتر میشه،مخالفم. زیرا جاذبه سیاهچاله به جرم و حجم ستاره ای که قبلا بوده بستگی داره و هرچی ستاره بزرگ باشه ،بعد از مرگش سیاهچاله بزرگی میسازه.اگر کتاب (نجوم و فضا )را بخونید متوجه میشوید.
عزیز وقتی جرم بیشتر بشه جابه هم بیشتر میشه ینی جاذبه باF1×F2متناسبه وقتی جرم سیاهچاله آنقدر زیاده ک ب بینهایت حد میکنه جاذبشم بینهایت میشه در ضمن جاذبه اکثر ابر سیاهچاله ها بینهایته اینو اگ کتاب فیزیک دبیرستان بخونید متوجه میشین😉
این موضوع از کتاب دبیرستان فرا تره🤫
یک چیز جالب،سیاهچاله تبخیر میشه و یه روز به پایان میرسه
سلام آیا آخر دنیا به بنبست میرسه یا بی نهایته؟ چرا البرت انیشتن میگه : 2خط موازی به هم می خورن؟و ایا اگر ما به سیاه چاله بیفتیم به جهان دیگری میریم؟ باتشکر
کاش در انتهای مقاله معادل انگلیسی کلمات رو هم می نوشتید. خود من دوست دارم بدانم چه کلمه ایی به تکینگی ترجمه شده. وقتی مطلب شما توجه کسی رو جلب کنه و بخواد مطالب بیشتری بدونه از جایی به بعد حتما باید بره دنبال مطالب به زبان انگلیسی و اینجوری شما اصلا کمکی بهش نکردین.
singularity
من که از این مطلب خوشم اومد، ☺☺☺عاشقش شدم??? فقط یه سوال?ااممممم! یه چیزی همه ی اون چیز هایی که درون سیاهچاله میرن کجا میرن؟ بالاخره یه روزی می رسه که سیاه چاله ها پر بشن دیگه!!!! و معذرت میخوام?یه سوال دیگه!?میشه یه فیلم علمی تخیلی در رابطه با سیاهچاله با فرمت زیپ تو سایت بزارین???؟ ممنونم از این مطلب های عالیی که میذارین. من توی تابستون ???کلی با سایت شما سرگرم میشم.
و ببخشید یه چیز دیگه!!!!
چطوری میتونم عضو سایت بشم و مطلب بزارم؟؟؟؟
خیلی ممونم از اینکه ساییییتتتت به این عالیی هستین
بای بای?????????????
راستی ببخشید انقدر پر حرفی کردم?????
سلام.
نمیشه بگیم که سیاهچاله پر میشه، درواقع سیاهچاله هرچی بیشتر جرم جذب کنه جاذبش بیشتر میشه و نمیشه گفت که پر میشه!
اما میتونیم اینو بگیم که سیاهچاله در اثر پدیده ای به اسم تابش هاوکینگ تبخیر میشه و از بین میره
اون چیزایی که میرن تو سیاهچاله میرن توی یه ناحیه ی بسیار خمیده از فضا-زمان. یعنی تو همین کیهان هستن
آیا به طور حتم اگر بخوایم ب درون ی سیاهچاله بریم
این قدر وحشتناک میمیریم؟یا این فقط در حد یک نظریه هس؟
اگه وارد یک سیاهچاله بشی فقط اینطوری میشه گفت که مثل یک رشته ماکارونی میشی احتمال اینکه تو آینده بتونن برن داخل سیاهچاله زیاده و حتی احتمال اینکه داخل سیاهچاله بیگ بنگ درحال رخ دادن باشه زیاده حتی احتمال اینکه ما الان داخل یک سیاهچاله باشیم زیاده چون همه جا هستن و اینکه زندگیمون کهکشانمون و هرچیز دیگه ای رو مدیون سیاهچاله ایم. نقش بسیار زیادی در زندگی ما دارن حتی الان تو مرکز راه شیری یک ابر سیاهچاله وجود داره
ممنون از مطلب جالبتون