بیگ بنگ: رویکرد سنتی «SETI»(جستجوی هوش فرازمینی) بر این عقیده استوار است که تمدن‌های فضایی زمین را با پیام‌های رادیویی باند باریک مورد هدف قرار می‌دهند. اما این باور فاقد اعتبار است. دلیلش به سرعت محدود نور ربط دارد و این واقعیت که هیچ سیگنال یا اثر فیزیکی نمی‌تواند سریع‌تر از آن انتشار یابد. این محدودیت سرعت مطلق یکی از قوانین اساسی فیزیک است که با ماهیت فضا و زمان ارتباط دارد.

DSC
عکس تقریبا جدیدی که از ستارگان راه شیری و دکل مخابراتی گرفتم، جرقه نوشتن این مقاله بود. عکس از: سمیر الله‌وردی

 یک تمدن فضایی را در نظر بگیرید که در فاصله 1000 سال نوری واقع شده و موجودات فضایی از چنان فناوری قدرتمندی برخوردارند که می‌توانند زمین را با جزئیات کاملی مشاهده نمایند. آنها چه چیزی می‌بینند؟ خب، آنها ما را نخواهند دید. آنها تلسکوپ‌های رادیویی یا شتاب دهنده‌های ذره، جاده‌ها یا موشک‌های ما را نخواهند دید. آنها فقط زمین 1000 سال پس از میلاد را مشاهده خواهند کرد. این تاریخ به قبل از انقلاب صنعتی مربوط می‌شود؛ زمانی که اوج فناوری انسان در چرخ دنده‌های ساعت خلاصه می‌شد. موجودات فضایی شاید اهرام مصر و دیوار بزرگ چین را ببینند. آنها متوجه شهرها و علائم کشاورزی می‌شوند،اما همه اینها فاصله شگرفی با فناوری مخابرات میان ستاره‌ای دارند.

این واقعیت که انسان‌ها در استفاده از ساختمان‌ها و کشاورزی به پیشرفت و توسعه رسیده بودند شاید نویدبخش باشد، اما یقینا نمی‌تواند ظهور تلسکوپ‌های رادیویی را در هزار سال بعد تضمین کند. بنابراین، هیچ دلیلی وجود ندارد که موجودات شروع به مخابره سیگنال بکنند. آنها ترجیح می‌دهند از این قضیه اطمینان حاصل نمایندکه ما واقعا از ابزارهای لازم برای دریافت سیگنال برخورداریم و خود را برای مخابره سیگنال به دردسر نمی‌اندازند.

فناوری رادیویی انسان قدمتی در حدود یکصد سال دارد. تقریبا در 900 سال آینده آن سیگنال‌های ضعیف به یکی از تمدن‌های فرضی مجاور خواهد رسید. اگر موجودات فضایی بطور مداوم با تجهیزات بسیار حساس ما را مورد نظارت قرار می‌دادند،شاید پیام آنها را قبل از آغاز هزاره پنجم دریافت می‌کردیم. اگر تمدن فرازمینی در فاصله‌ای دورتر (مثلا در فاصله 10000 سال نوری) قرار داشته باشد، قاعدتا باید مدت زمان بیشتری را صبر کرد. ستی در انتظار دریافت پیامی از موجودات فرازمینی به کاوش آسمان با تلسکوپ‌های رادیویی می‌پردازد. اخترشناسان ستی به هر منظومه ستاره‌ای در کهکشان ما نگاه کرده‌اند و تاکنون اثری از موجودات بیگانه مشاهده نشده است.

اولین‌بار در سال ۱۸۹۹ گولیلمو مارکونی، فیزیکدان ایتالیایی موفق شد به کمک امواج الکترومغناطیسی یک روش ارتباطات بدون سیم در عرض کانال انگلیس به نمایش بگذارد. دو سال بعد او این آزمایش را در دو سوی اقیانوس اطلس تکرار کرد و توانست پیام بی سیم ارسالی از کورن وال انگلیس را در سن جان ایالات متحده دریافت کند. این ابداع که اولین نسل از رادیوهای امروزی بود جایزه نوبل فیزیک سال ۱۹۰۹ را برای مارکونی به ارمغان آورد. محدوده انتشار امواج رادیویی انسان قطری حدود ۲۰۰ سال نوری دارد که در عکس بالا با نقطه آبی مشخص شده است.

اگر به این موضوع علاقه دارید می توانید کتاب “در جستجوی حیات بیگانه” را مطالعه نمایید.

سایت علمی بیگ بنگ: bigbangpage.com

دیدگاهتان را بنویسید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

6 دیدگاه

  1. در ادامه اون تمدن های از ما هوشمندترم بخوان به دلیلی استفاده ،سو استفاده، تبادل ،کنجکاوی ،بهره وری یا ازمایشگاهی ووو…. میتونن جوری انجام بدن و محسوس نباشه و میتونن همین الانشم با سران قدرت دنیا تبادل انجام بدن بدونه اینکه ما خبردار بشیم…شاید منو شماهم در راس قدرت و سیاست بودیم به هزارو یک دلیلی که میتونه باشه و الان نمیدونیم افشا نمیکردیم

  2. سلام
    اینم در نظر بگیرید که وسه ما در حد این پیشرفته علمی و تکنولوژی که داشتیم پیدا کردن بیگانه مورده اشتیاق و کنجکاویه…این احتمال وارده که یه تمدن هم سطح خودمون هم همچین اشتیاق و کنجکاوی مثله ما در کشف بیگانه داشته باشه و به دلیل همین محدودیت ها که تو مقاله ذکر شد ممکنه هزاران هزار تمدن مثله ما تو کهکشان خودمون و همسایه وجود داشته باشه و طبیعتا از هم بی خبر…

    برای تمدن های پیشرفتهدو هوشمند تر از ما این قضیه فرق داره اونا میتونن مارو رصد کنن حتی همین الان و همین ثانیه رو ولی وسشون سودی نداریم بخوان ارتباط برقرار کنن و اوناهم طبعا دنباله یه تمدن مثله خودشون یا بالاتر هستن که ارتباط برقرار کنن و بازهم اینکارو بکنن ما بی خبر

  3. سلام
    یک نکته به نظر من نادیده گرفته شده!
    اونم اینه که تمدنی با این پیشرفت می‌تونه محاسبه کنه که داره گذشته‌ی تمدن ما رو می‌بینه و احتمالا حدس می‌زنه که درحال حاضر ما پیشرفت چشمگیری داشتیم، فکر کنم ریسک کنه و برای چند درصد احتمال وجود تمدن پیشرفته، به سمت ما سیگنال بفرسته

  4. کاش ارگانهایی مثل ناسا و ستی هم با مردم شفاف صحبت کنن.شما در نظر بگیرید اگه الان یه پیام از فضا براشون مخابره بشه تا بیان بررسی کنن به نتیجه برسن بعد کلی بررسی کنن که آیا این خبرو به مردن بگن یا نه بعد به نفع و ضرره کدوم دولته گفتن یا نگفتنش و…. میشه حداقل 20 سال دیگه!ولی بلاخره یروزی مردم این خبرو میشنون که موجودات فضایی وجود دارن و قصد برقراری ارتباط با زمینو دارن…کاش اون زمان ماهم باشیم این اتفاق شگفت انگیزو ببینیم