بیگ بنگ: تلسکوپ فضایی جیمز وب یک سیاره را در فاصله ۴۸ سال نوری از زمین کشف کرده که شاید شرایط مناسبی را برای پناه دادن به حیات بیگانه داشته باشد.

image e LHS b

به گزارش بیگ بنگ به نقل از ایسنا، زمانی که انسان‌ها به ستاره‌ها نگاه می‌کنند، مجذوب جستجوی حیات در فراسوی زمین می‌شوند اما این جستجو ممکن است به زودی به پایان برسد زیرا دانشمندان سیاره‌ای را کشف کرده‌اند که می‌تواند بهترین گزینه برای یافتن حیات بیگانه در کیهان باشد.

یک گروه پژوهشی بین‌المللی از مشاهدات «تلسکوپ جیمز وب» برای تحلیل جو یک سیاره فراخورشیدی به نام «LHS 1140 b» استفاده کردند. بررسی آنها نشان می‌دهد که این سیاره نزدیک می‌تواند درست مانند زمین یک اقیانوس از آب مایع و حتی اتمسفر غنی از نیتروژن، داشته باشد.

«چارلز کادیو» پژوهشگر «دانشگاه مونترآل» گفت: «از میان همه سیارات فراخورشیدی معتدل که در حال حاضر شناخته شده‌اند،  این سیاره می‌تواند بهترین گزینۀ ما برای تایید غیرمستقیم آب مایع در سطح یک سیاره بیگانه فراتر از منظومه شمسی باشد.»

اگرچه هنوز دقیقا مشخص نیست که حیات بیگانه چگونه خواهد بود، اما دانشمندان تقریبا مطمئن هستند که حیات بیگانه برای زنده ماندن به آب مایع نیاز دارد. سیاره LHS 1140 b در فاصله ۴۸ سال نوری از زمین در صورت فلکی «نهنگ»(Cetus) قرار دارد. این باعث می‌شود نزدیک‌ترین سیاره همسایه ما در منطقه قابل سکونت، ستارۀ خود قرار بگیرد که آب ممکن است در آن به صورت مایع وجود داشته باشد.

جرم این سیاره فراخورشیدی تقریبا شش برابر زمین است و به دور یک ستاره کوتوله سرخ می‌چرخد که به اندازه یک پنجم خورشید است و در فاصله‌ای از آن قرار گرفته که به اندازه کافی برای تشکیل آب، خنک باشد. بررسی‌ها نشان می‌دهند که جرم این سیاره فراخورشیدی احتمالا به طور قابل توجهی کمتر از جرمی است که باید باشد.

این ویژگی، پژوهشگران را با دو گزینه روبه‌رو می‌کند. اول اینکه LHS 1140 b یک «مینی‌نپتون» ساخته‌ شده از گاز در حال چرخش است و دوم اینکه یک «ابرزمین» پوشیده از آب مایع یا یخ‌زده است. محققان برای تعیین اینکه کدام مورد درست است، داده‌های جیمز وب و سایر تلسکوپ‌های فضایی مانند هابل و اسپیتزر را ترکیب کردند تا اولین تحلیل طیف‌سنجی را انجام دهند.

از آنجا که مولکول‌های خاصی طول موج‌های گوناگون نور را مسدود می‌کنند، با بررسی فرکانس‌های عبور نور از سیاره می‌توانیم متوجه شویم که چه مواد شیمیایی ممکن است در آن وجود داشته باشد. این پژوهش نشان می‌دهد که سیارۀ LHS 1140 b به احتمال زیاد یک دنیای آبی یا یک گوی برفی با هسته سنگی است.

image e LHS

موضوع جالب‌تر این است که براساس تحلیل‌های انجام‌شده، این سیاره فراخورشیدی حتی ممکن است جو غلیظی، درست مانند جو زمین داشته باشد. این امر به سیاره توانایی بسیار بیشتری را برای حفظ گرمای ساطع‌شده از ستاره خود و داشتن آب‌وهوای پایدار می‌دهد. همه این عوامل برای وجود حیات مهم هستند.

دکتر «رایان مکدونالد» ستاره‌شناس «دانشگاه میشیگان» و از پژوهشگران این پروژه گفت: «این نخستین‌باری است که ما در منطقه قابل سکونت یک سیاره فراخورشیدی سنگی یا غنی از یخ، نشانه‌ای را از وجود اتمسفر می‌بینیم.» به گفته دانشمندان، مشاهدات بیشتری باید با جیمز وب انجام شود اما جو ممکن است غنی از نیتروژن باشد که ۷۸ درصد از اتمسفر زمین را تشکیل می‌دهد.

مکدونالد ادامه داد:« سیارۀ LHS 1140 b یکی از بهترین سیارات فراخورشیدی کوچک در منطقه قابل سکونت است که می‌تواند از یک اتمسفر متراکم پشتیبانی کند و ما فقط ممکن است شواهدی را از هوا در آن پیدا کرده باشیم. درست مانند مدار ماه به دور زمین، این سیاره دارای یک مدار همگام است. این بدان معناست که یک طرف آن به طور دائم دور از ستاره خود قرار می‌گیرد.

پژوهشگران بر این باورند که این سیاره فراخورشیدی به احتمال زیاد یک گوی برفی منجمد است. این بدان معناست که امکان دارد آب مایع در سمتی وجود داشته باشد که ستاره آن را گرم می‌کند. اگر LHS 1140 b اتمسفر داشته باشد، احتمالا یک اقیانوس به قطر تقریبا ۴۰۰۰ کیلومتر دارد که معادل نیمی از سطح اقیانوس اطلس است. دمای سطح این اقیانوس می‌تواند ۲۰ درجه سلسیوس باشد که بالاترین درجه حرارت دریاهای سراسر بریتانیا در تابستان است.

اگرچه این اولین سیاره‌ای نیست که در منطقه قابل سکونت ستاره خود کشف شده، اما یکی از بهترین فرصت‌ها را برای مطالعه بیشتر در اختیار دانشمندان قرار می‌دهد. زیرا در مقایسه با ستارۀ منظومه «تراپیست-۱»، ستاره این سیاره فراخورشیدی، نسبتا آرام است. این باعث می‌شود تا بتوان اثرات ناشی از اتمسفر آن را راحت‌تر آشکار کرد. دانشمندان می‌گویند این یک فرصت منحصربه‌فرد برای مطالعه سیاره‌ای است که شاید بتواند از حیات پشتیبانی کند. جزئیات بیشتر این پژوهش در Astrophysical Journal Letters منتشر شده است.

سایت علمی بیگ بنگ / منابع: sci.news , space.com

دیدگاهتان را بنویسید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.