کشف کهکشانی که از ماده تاریک ساخته شده
بیگ بنگ: یک تیمی بین المللی از ستاره شناسان توانستند با استفاده از قدرتمندترین تلسکوپ های دنیا، کهکشانی عظیم را کشف کنند که تقریبا به طور کامل از ماده تاریک تشکیل شده است. این کهکشان که دراگون فلای 44 نام دارد در نزدیکی صورت فلکی گیسو قرار دارد و از سال گذشته تحت نظر بوده است. علت تحت نظر بودن ِ آن اجزای تشکیل دهنده غیرمعمول اش است: “لکه” ای منتشر شده در اندازه ای در حدود کهکشان راه شیری، اما با ستارگان بسیار کمتر.
به گزارش بیگ بنگ، پیتر ون داکوم، ستاره شناس دانشگاه ییل در این باره گفت:« پس از کشف آن، خیلی زود دریافتیم که این کهکشان باید حقایق زیادی را پنهان کرده باشد. این کهکشان ستارگان بسیار کمی دارد که میتواند باعث آن شود که به سرعت از هم بپاشد مگر آنکه چیزی آن را نگاه دارد.» تیم ِ “ون داکوم” توانستند با استفاده از دو تلسکوپ موجود در هاوایی، یعنی تلسکوپ کک و تلسکوپ جمنای-شمالی، تصویری واضح از دراگون فلای 44 را رصد کنند.
آنها با استفاده از تلسکوپ کک، طی بیش از شش شب، سرعت بُرداری ستارگان کهکشان را اندازه گیری کردند. همچنین از تلسکوپ 8-متری جمنای استفاده کردند تا هاله ای از خوشه های کروی اطراف هسته ی کهکشان– مشابه هاله ای که کهکشان راه شیری ما را احاطه کرده- را آشکار کنند. دانشمندان به این نکته توجه داشتند که سرعت ستارگان نشانه ای از جرم کهکشان است. هرچه ستارگان سریعتر حرکت کنند، کهکشان جرم بیشتری خواهد داشت.
روبرتو آبراهام از دانشگاه تورنتو گفت:« شگفت آور است؛ ستارگان با سرعتی حرکت می کنند که بسیار بزرگتر از آن چیزی است که برای چنین کهکشان کم نوری پیش بینی می شد. این بدان معناست که دراگون فلای 44 مقدار عظیمی از توده و جرم غیر قابل دیدن در خود جای داده است.» دانشمندان ابتدا توسط آرایه تله فوتو دراگون فلای، تلسکوپی که توسط ون داکوم و آبراهام ساخته شده بود، دراگون فلای 44 را تحت نظر گرفتند. جرم دراگون فلای 44، هزار میلیارد بار سنگین تر از جرم خورشید و یا میتوان گفت 2 تریدیسلیون کیلوگرم( 2 با 42 صفر در مقابلش) است. این جرم مشابه جرم کهکشان راه شیری میباشد. با این حال، تنها یک صدم 1% از آن حاصل جرم ستارگان است و جرم “عادی” است. باقی 99.99 % را ماده تاریک تشکیل می دهد؛ ماده ای فرضی که قابل دیدن نیست اما بیش از 90% جرم جهان را تشکیل می دهد.
دانشمندان خاطر نشان کردند که این نخستین بار نیست که کهکشانی این چنینی یافت می شود. کهکشان های کوتوله فوق العاده کم نور ترکیب مشابهی دارند. اما این کهکشان ها در حدود 10000 بار جرم کمتری نسبت به دراگون فلای 44 دارند. آبراهام می گوید:« ما هیچ ایده ای درباره اینکه کهکشان هایی نظیر دراگون فلای 44 چگونه میتوانند شکل بگیرند، نداریم. اطلاعات بدست آمده از جمنای نشان می دهد که کسری نسبتا بزرگ از ستارگان آن، به شکل خوشه های بسیار متراکم می باشند. این موضوع احتمالا کلیدی برای همه حل این معما است، اما در حال حاضر ما تنها به بیان حدسیات می پردازیم.»
ون داکوم اضافه کرد:« در نهایت، چیزی که واقعا میخواهیم بدانیم این است که ماده تاریک چیست. تلاش فعلی ما برای یافتن کهکشان های تاریک عظیمی است که حتی از دراگون فلای 44 هم به ما نزدیک تر باشند؛ پس ما می توانیم به دنبال نشانه های ضعیفی باشیم که می توانند نشان دهنده ذره ای از ماده تاریک باشند.» جزئیات بیشتر این پژوهش در Astrophysical Journal منتشر شده است.
مترجم: امیرحسین ادیبی/ سایت علمی بیگ بنگ
منبع: sciencedaily.com
بسيار عالي.مرسي بخاطر اطلاع رساني هاي به روز
فقط ي سوال ممكن ماده تاريك همون پادماه باشه؟
درود، خیر، ماده در اثر تقابل با پاد ماده نابود شده و پرتو گاما تولید می کند. ستاره شناسان چنین چیزی را در ماده تاریک مشاهده نکردند. این مقاله را مطالعه بفرمایید: ماده تاریک چیست؟
ماده تاریک لعنت بهت……….
لطفا بخش دیدگاه رو بهبود بدید راحت تر نظر بدیم.یعنی فقط همین بخش نوشتن دیدگاه باشه نه بخش ایمیل و نام.