یکی از سیارات منظومه تراپیست جو دارد
بیگ بنگ: دادههای جدید تلسکوپ فضایی جیمز وب نشان میدهد سیاره تراپیست 1b احتمالا جوی ضخیم و غنی از دیاکسید کربن دارد.
به گزارش بیگ بنگ، سطح TRAPPIST-1b بر اساس دادههای جدید کمتر از ۱۰۰۰ سال عمر دارد. این مسأله نشان میدهد که فعالیتهایی مانند آتشفشانهای مداوم، سطح سیاره را تجدید میکنند. به عبارتی، این سیاره ممکن است از لحاظ ساختار درونی هنوز زنده و فعال باشد. در واقع این کشف جدید، درک ما از جهانهای سنگی فراخورشیدی را به چالش کشیده و پیچیدگیهای تحلیل دادههای طیفی را برجسته میکند.
منظومه ستارهای TRAPPIST-1 شامل یک ستارۀ کوتوله سرخ و هفت سیاره سنگی است. این سیارهها به دلیل تشابهشان به زمین از نظر اندازه و چگالی، گزینههای بسیار جذابی برای مطالعۀ سیارات فراخورشیدی هستند. به خصوص، نزدیکی این سامانه که فقط ۴۰ سال نوری با زمین فاصله دارد و احتمال سکونتپذیری برخی از این سیارات، منظومه تراپیست را به یک آزمایشگاه ایدهآل برای بررسی جو و چگونگی تکامل سیارههای سنگی، تبدیل میکند.
در ابتدا، مشاهدات انجامشده با طول موج ۱۵ میکرون به شدت نشان میداد که هیچ دیاکسید کربنی در جو این سیاره وجود ندارد. این دادهها باعث شدند محققان تصور کنند که سیارۀ تراپیست 1b یک سطح خاکستری و بیجان دارد. اما مشاهدات جدید با طول موج ۱۲.۸ میکرون تلسکوپ جیمز وب تصویر متفاوتی از این سیاره ارائه داد. دادهها نشان میدهند:
– سطح سیاره ممکن است از سنگهای آتشفشانی غنی از مواد معدنی تشکیل شده باشد.
– همچنین این سیاره احتمالا دارای جوی ضخیم از دیاکسید کربن است که به دلیل وجود مه یا پدیده وارونگی گرمایی، دادههای پیشین را تحت تأثیر قرار داده است.
اگر این سیاره جو داشته باشد، ممکن است پدیده “وارونگی گرمایی” رخ دهد؛ مشابه جو مهآلود قمر تیتان که به دور زحل میچرخد. اما ترکیب شیمیایی احتمالی جو TRAPPIST-1b کاملاً متفاوت است و شاید با نوعی جو کاملاً جدید و ناشناخته روبهرو باشیم که هیچ نمونۀ مشابهی در منظومه شمسی ندارد.
احتمال دیگری که مورد بررسی قرار گرفته، گرمای درونی سیاره است. این گرما ممکن است ناشی از:
– کشوقوس گرانشی ناشی از ستاره کوتوله سرخ و سایر سیارههای سامانه باشد.
– این فرآیند باعث ذوبشدن درونی سیاره و ایجاد فعالیتهای آتشفشانی میشود.
این مطالعه به محققان کمک میکند تا نه تنها ویژگیهای سیارههای سنگی فراخورشیدی را بهتر درک کنند، بلکه ابزارهای جدیدی را برای بررسی سیارههای مشابه در سایر منظومههای ستارهای توسعه دهند. به گفته محققان، هنوز نیاز به مطالعات بیشتری وجود دارد تا مشخص شود سیارۀ تراپیست 1b دقیقاً چه ویژگیهایی دارد. این کشف جدید ما را یک قدم به درک جهانهای فراتر از منظومه شمسی نزدیکتر میکند و نشان میدهد که ممکن است با دنیایی کاملاً متفاوت از آنچه تصور میکنیم، مواجه باشیم. جزئیات بیشتر این پژوهش در نشریۀ Nature Astronomy منتشر شده است.
سایت علمی بیگ بنگ / منبع: sciencealert.com