در جستجوی یکی از اصول مهم اینشتین در حوزۀ کوانتوم
بیگ بنگ: دههها است که معمای کاربرد اصل هم ارزی اینشتین در حوزۀ کوانتوم، فیزیکدانان را نگران کرده است. حال دو محقق کلید احتمالی حل این معما را کشف کردهاند.
به گزارش بیگ بنگ، نظریههای فیزیکی اینشتین تقریبا از تمام آزمایشات فیزیک کلاسیکی که بر روی آنها انجام شده با سربلندی بیرون آمدهاند. اما وقتی به مقیاسهای بسیار کوچک می رسیم (حوزۀ کوانتوم) اوضاع کمی عجیب می شود. موضوع این است که مشخص نیست نظریۀ نسبیت عام اینشتین و مکانیک کوانتوم چطور با یکدیگر سازگار هستند. قوانینی که بر این دو حوزه حکفرما هستند با یکدیگر قابل انطباق نیستند و تفاوتهای میان این دو را حل و فصل می کنند.
اصل هم ارزی(یکی از سنگ بناهای فیزیک امروزی) بخش مهمی از نظریه نسبیت عام است. اگر آن را بتوان در حوزۀ کوانتوم جای داد، ممکن است به ما کمک کند تا نسبیت عام و مکانیک کوانتوم را بر یکدیگر منطبق کنیم. به بیانی ساده، اصل هم ارزی یعنی گرانش به تمام اشیاء شتاب یکسان می دهد. می توان این موضوع را در آزمایش چکش و پر که توسط دیوید اسکات فرماندۀ آپولو 15 انجام گرفت مشاهده کرد.
همچنین این اصل به این معنی است که جرم گرانشی و جرم لختی برابر هستند. به بیانی ساده، اگر شما در یک اتاقک بسته مثل آسانسور باشید، شما نمی توانید حدس بزنید نیروی بیرون اتاقک گرانش بوده است یا شتاب برابر با گرانش. زیرا تاثیر هر دو نیرو یکسان است. “مگدالنا زیک”، از مرکز تعالی مهندسی سیستمهای کوانتومی در استرالیا گفت: «اصل هم ارزی اینشتین اظهار دارد لختی کلی و جرم گرانشی یک جسم برابر هستند. یعنی همۀ اجسام در مواجهه با گرانش به شکل مشابهی سقوط می کنند.» هنگامی که فضانوردان به کرۀ ماه رفتند برای بررسی این موضوع که آیا زمان سقوط به جرم بستگی دارد یا نه، آزمایش زیر را انجام دادند و مشاهده کردند که چکش و پر همزمان به سطح ماه رسیدند. در زیر این ویدئو را مشاهده کنید:
او اضافه کرد:«فیزیکدانان بر روی این موضوع اختلاف دارند که آیا این اصل را می توان بر روی ذرات کوانتومی بکار برد یا خیر. بنابراین برای اینکه آن را به دنیای کوانتوم منتقل کنیم لازم بود بدانیم برهمکنش ذرات کوانتومی با گرانش به چه شکل است. به این منظور باید به جرم توجه می کردیم.» طبق نظریه نسبیت، جرم توسط انرژی ایجاد می شود. اما در دنیای کوانتوم موضوع کمی پیچیدهتر است. یک ذرۀ کوانتومی می تواند دو حالت مختلف انرژی با مقادیر مختلف داشته باشد که آن را برهم نهی می نامند. چون ذره برهم نهی حالت انرژی دارد، برهم نهی جرمهای لختی نیز دارد. از لحاظ نظری این بدین معنی است که ذره باید برهم نهی جرمهای گرانشی نیز داشته باشد اما برهم نهی ذرات کوانتومی توسط اصل هم ارزی توضیح داده نشده است.
زیک در این باره گفت: «ما متوجه شدیم باید رفتار این ذرات در حالتهای کوانتومی مورد بحث را بررسی کنیم تا دیدگاه کلی یک ذره نسبت به گرانش را درک کنیم. تحقیقات ما نشان داد اصل هم ارزی محدودیتهای بیشتری برای ذرات کوانتومی در برهم نهیهای کوانتومی جرمهای مختلف، نسبت به ذرات کلاسیک قائل می شود. این موضوع تا کنون کشف نشده بود.»
این کشف به تیم تحقیقاتی این امکان را می دهد تا اصل هم ارزی را برای در بر گرفتن برهم نهیها در یک ذرۀ کوانتومی، اصلاح کنند. این اصلاحات هنوز بصورت تجربی اعمال نشده است اما محققان اظهار داشتند این موضوع میتواند راه را برای آزمایش بیشتر این محدودیتهای تازه کشف شده باز کند. همچنین این اصلاحات چارچوب جدیدی برای آزمایش اصل هم ارزی در حوزۀ کوانتوم ارائه می کند. بیشتر از این نمی توانیم برای رسیدن به پاسخ صبر کنیم. نتایج تحقیقات در مجلۀ Nature Physics منتشر شده است.
ترجمه: رضا کاظمی/ سایت علمی بیگ بنگ
منبع: sciencealert.com