این تصویر یکی از کاملترین نقشههای مغز یک موجود است
بیگ بنگ: نقشهبرداری مغز انسان با جزئیات کامل میتواند به کشف برخی از اسرار آن کمک کند، اما مغزهای ما ارگانهای بسیار پیچیدهای هستند، بنابراین برای تحقق بخشیدن به این رویا باید همچنان منتظر باشیم. با این حال، دانشمندان قدم مهمی را در راستای رسیدن به این هدف برداشتهاند. یک تیم پژوهشی، تصویری با کیفیت بالا و سه بعدی از مغزی کوچکتر تهیه کردند: مغز یک مگس سرکه. از آنجایی که این نقشه هر یک از صد هزار نورون موجود در مغز این حشره را نشان میدهد، دقیقترین نقشۀ مغزی است که تاکنون ایجاد شده است.
به گزارش بیگ بنگ، مغز مگس سرکه(Drosophila melanogaster) تنها به اندازه یک دانۀ خشخاش است، اما در مقیاسی باور نکردنی پیچیده است: این کار با ترکیب حدود 21 میلیون عکس گرفته شده در بیش از 7000 برش از مغز این موجود انجام شد؛ و چیزی که در پایان نصیب دانشمندان شد، تصویری فوقالعاده دقیق است که اگر دانشمندان آن را تا ابعاد نانو زوم کنند، قادرند تک تک نورونها را دیده و مسیر آنها را دنبال کنند.
امید است که این نقشه ما را در درک بهتر عملکرد مغز و سلولهای عصبی چه در مگس سرکه و چه در انسان کمک کند. به تمام راههای دیوانهواری که این نورونها را به هم متصل می کنند، نگاه کنید:
داوی بوک، عصبپژوه در موسسه پزشکی هوارد هیوز در مریلند می گوید: «پیش از این، مغز مگس سرکه هرگز با این کیفیت و رزولوشون بالا تصویربرداری نشده بود. این نخستینبار است که تک تک نورونها را به صورت مجزا می توان مشاهده نمود. هر زمان که تصویری کاملتر و با وضوح بالاتر را نگاه می کنید، چیزهای جدیدی کشف می کنید.»
برای تولید چنین تصویری، پژوهشگران از تکنیکی به نام میکروسکوپ الکترونی عبوری بخش به بخش(serial section transmission electron microscopy) استفاده نمودند. ابتدا تیم غشاهای سلولها را با فلزات سنگین بارگذاری کرد و خطوط نورونها و سیناپسهایی را که آنها را به هم متصل می کند، نشانهگذاری نمود. سپس پرتوهای الکترونی به سمت مغر شلیک شدند. این الکترونها وقتی که به فلز برخورد می کنند پراکنده و منعکس می شوند، همانطور که پرتو ایکس هنگام برخورد با استخوانها مسدود می شود.
بوک می گوید: «این به ما اجازه می دهد تا رشتههای اسپاگتیای که همگی در کاسۀ بزرگ مغز به صورت در هم ریختهای قرار دارند، را ببینیم.» از دو دوربین با سرعت بالا و دو سیستم سفارشی نیز استفاده شد تا فرایند جمعآوری میلیونها عکس، بسیار سریعتر از حد نرمال باشد. در این صورت، تصویر کل مغز را می توان در کمتر از 7 دقیقه تولید کرد، و این حدود پنج برابر سریعتر از آنچه که با تنظیمات قبلی انجام می شده است، می باشد. بعد از آن نوبت به فرآیند نقشهبرداری از 100 هزار نورون موجود در مغز مگس سرکه می رسد که به مدت زمان زیادی نیاز دارد.
این نقشه، تاکنون به کشفیاتی منجر شده است: این تیم مسیر گروهی از نورونها که به بخشی از مغز که در حافظه و یادگیری دخیل است و بعنوان نورونهای بویایی شناخته شدهاند، ردیابی کرده است. آنها نورونها و مسیرهای اطلاعاتی که پیش از این مشخص نشده بودند را کشف کردند، این امر به دانشمندان کمک خواهند کرد که چگونگی یادگیری در مگسهای میوه را درک کنند. ویدئوی نقشه مغز مگس را در زیر مشاهده کنید:
بوک افزود: «مگسهای میوه دارای قدرت یادگیری و به خاطر سپردن هستند. آنها میدانند که کدام مکانها خطرناک و کدامیک از آنها امن هستند. آنها همچنین روشهای معاشقه و آرایش را به صورت استادانهای ایجاد کردهاند.» این دادهها اکنون برای هر فردی که به موشکافی آنها علاقهمند است قابل دانلود و دسترسی است، و تیم امیدوار است که این پژوهش به درک بهترِ رفتار مگس سرکه منجر شود.
آیا همین روش بر روی مغز انسان نیز قابل استفاده است؟ در مغز انسان حدود یک میلیون برابر بیشتر نورون وجود دارد، بنابراین این فرآیندها باید به طور قابل ملاحظهای افزایش یابند و تصویربرداری از مغز انسان احتمالا سالها طول خواهد کشید. هم اکنون دانشمندان مشغول مطالعۀ دادههای جذابِ تصویرهای مربوط به مغز مگس سرکه هستند. پژوهشگران مسئول این پروژه می گویند که این حشرات کوچک افکار و مغزی پیچیدهتر از آنچه که ما انتظار داشتیم دارند. این بدان معنی است که باید منبع عظیمی از ارتباطات عصبی برای تحلیل بیشتر وجود داشته باشد. جزئیات بیشتر این پژوهش در مجلۀ Cell منتشر شده است.
ترجمه: آوین تهمتن/ سایت علمی بیگ بنگ
منبع: sciencealert.com
عالی
ای جان چه خبری به به