حیات پیچیده در خشکیهای زمین زودتر شکل گرفته است
بیگ بنگ: تجزیه و تحلیلهای جدید روی فسیلهای باستانی نشان میدهد که حیات پیچیدۀ چندسلولی بسیار زودتر از آنچه تصور میشد روی خشکیهای زمین به وجود آمده است.
به گزارش بیگ بنگ، این اثرات فسیلی بین لایههای نازک رسوبات باستانی قرار گرفته است؛ این رسوبات ماسهسنگی جنوب استرالیا متعلق به دورۀ ادیاکاران است و 542 میلیون تا 635 میلیون سال قدمت دارد. گرگ رتالاک، مدیر مجموعههای فسیلی موزۀ تاریخ طبیعی و فرهنگی دانشگاه اورگن، گفت: «این موجودات ادیاکارانی یکی از رمز و رازهای دیرپای تاریخچۀ فسیلی هستند. آیا این موجودات کرم، عروس دریایی، آمیب، و جلبک بودهاند؟ گرچه طبقهبندی این موجودات بسیار دشوار است، اما مدتهاست که عقل متعارف میگوید این موجودات دریایی بودهاند.»
دانشمندان با استفاده از ابزارهای جدید تصویربرداری میکروسکوپی و ژئوشیمیایی، لایههای رسوب را دوباره بررسی کردند. الگوی ساختاری آنها نشان میدهد که فرسایش بادهای باستانی، این لایهها را به وجود آورده است. لایههای متناوب دانههای سفید نازکتر و رسوبات قرمز و قهوهای با دانههای بزرگتر، الگویی به نام ورقههای ماسهسنگی را تشکیل داده است. آرایش این الگو معمولاً به سواحل رودخانهای مربوط است، نه مناطق دریایی.
رتالاک گفت: «این لایهها که توسط باد ایجاد شدهاند، در کنارههای رودخانه و بندرگاههای امروزی گسترش یافتهاند و در سراسر رشتهکوههای فلیندرز در جنوب استرالیا و همچنین در صخرههای ادیاکارانی جنوب نامیبیا وجود دارند.» اگر لایههای رسوب، روی زمینِ خشک تهنشست شده باشند، نشان دهندۀ این است که موجودات گیر افتاده درون لایههای متناوب، ساکن خشکیهای زمین بودند.
هنوز هم طبقهبندی فسیلهای ادیاکارانی بسیار دشوار است؛ اما آخرین تحقیقات، سرنخهای جدیدی را در مورد رفتار و اکولوژی گونههای عجیب و غریب ارائه میدهد. رتالاک گفت: «تحقیقات، سکونتگاه ِ زمینی برخی از این موجودات را نشان میدهد. این تحقیقات به همراه شواهد فزاینده از مطالعات خاکهای فسیلی و ویژگیهای بیولوژیکیِ پوسته خاکی نشان میدهد که این موجودات، در خشکیهای زمین از قبیل گلسنگها، زندگی می کردند.» جزئیات بیشتر این پژوهش در مجلۀ Sedimentary Geology منتشر شده است.
ترجمه: زهرا جهانبانی/ سایت علمی بیگ بنگ
منبع: upi.com