راز هواپیمای بیصدا در بالهای جغد!
بیگ بنگ: پرواز بیصدای جغدها میتواند به کاهش صدای توربین و هواپیما کمک کند. گروهی از دانشگاه چیبا در ژاپن ویژگیهای منحصر به فرد بال جغدها را که به آنها اجازه میدهد بدون تولید صدا پرواز کنند مطالعه کردهاند.
به گزارش بیگ بنگ به نقل از انجمن فیزیک ایران، بال این موجودات شببیدار، در لبهی جلویی دندانهدار و در لبهی عقبی چینچین بوده و سطح مخملگونهای دارد. هائو لیو و همکارانش مدلهای بالِ الهام گرفته از جغد را با و بدون ویژگی شانه-مانند تحلیل کردهاند تا نقش آنها در کم کردن صدا را بررسی کنند. لیو میگوید «ما میخواستیم بدانیم این ویژگیها چگونه در تولید نیروی آیرودینامیک و کاهش صدا اثر دارند و آیا میتوان از آنها در جای دیگری هم استفاده کرد؟»
آزمایشهای تونل باد
برای مطالعهی جریان هوا در اطراف بالهای جغد، پژوهشگران از شبیهسازیهای محاسباتی، سرعتسنجی تصویر-ذره (PIV) و آزمایشات تونل باد استفاده کردند. آنها متوجه شدند که دندانههای لبهی جلویی به طور انفعالی گذار بین جریانهای هوای ساده و آشفته روی بالها را کنترل میکنند. البته لیو و گروهش همچنین کشف کردند که وقتی زاویه بالها کم است، مبادلهای بین تولید نیرو و کم کردن صدا وجود دارد به طوری که لبهی دندانهدار عملکرد آیرودینامیکی را کاهش میدهد.
تیم تحقیق امیدوار است این کار که در Bioinspiration and Biomimetrics منتشر شده، کاربردهای صنعتی داشته باشد. لیو توضیح میدهد که «این دندانههای لبه-جلویی با الهام از جغد، اگر بر تیغههای توربین بادی، بالهای هواپیما یا ملخک هواپیماهای بی سرنشین اعمال شود میتواند یک طراحی زیست-شباهتی مفید برای کنترل جریان سیال و کاهش صدا باشد. به عنوان مثال در زمانی که مشکل آلودگی صوتی یکی از موانع اصلی در ساختمان توربینهای بادی است، روش آنها در کاهش صدا بسیار خوشایند است.»
سایت علمی بیگ بنگ / منبع: physicsworld.com