کشت اولین جنین مصنوعی جهان
بیگ بنگ: دانشمندان دانشگاه کمبریج در آزمایشی شگفتانگیز برای اولینبار در جهان موفق شدند با استفاده از دو سلول بنیادین جنین را در محیط آزمایشگاهی و در خارج از رحم کشت دهند.
براساس گزارش بیگ بنگ به نقل از همشهری، سلولهاي بنيادين در خارج از بدن و درون حبابي ژلاتيكي كشت داده شدند و توانستند به چندين اندام اوليه تغيير شكلدهند، درست مانند جنينهاي عادي. محققان اميدوارند اين تكنيك بتواند برخي از معماهاي بزرگ درباره آغاز حيات را حل كند. تلاشهاي پيشين براي كشت جنين مصنوعي همواره با شكست مواجه شده بودند زيرا در اين آزمايشها از سلولهاي بنيادين جنيني استفاده شده بود، سلولهايي كه پس از باروري تخمك تودههايي شناور از سلولها را تشكيل ميدهند. مشكل اينجا بود كه حيات به تنهايي از طريق سلولهاي بنيادي جنيني شكل نميگرفت و دو نوع ديگر سلولهاي بنيادي،TS و سلولهاي بنيادي اوليه اندودرم نيز براي ايجاد حيات الزامي هستند.
از اين رو محققان دانشگاه كمبريج تلاش كردند از تركيبي از اين سلولهاي بنيادين و ساخت چارچوبي سهبعدي و ژلاتيني براي رشد اين سلولها روند طبيعي ايجاد و رشد جنين را در محيط آزمايشگاهي شبيهسازي كنند. پس از گذشته 4.5 روز، دانشمندان چندين جنين زنده موش در اختيار داشتند كه كاملا شبيه به جنينهاي عادي بودند، درحدي كه تقسيم سلولي براي ايجاد اندامها در اين جنينها آغاز شده بود.
در روز هفتم، جنين به دو اصلي، جنين و جفت تقسيم شد، و اين تقسيمبندي در تصاوير ميكروسكوپي به رنگهاي قرمز، جنين اصلي و آبي،جفت، ديده ميشوند. زماني كه جنينها به مرحلهاي از رشد رسيدند كه براي ادامه رشد به سلولهاي بنيادين اندودرمي نياز داشتند، رشد آنها متوقف شد. جدا از اينكه ايجاد جنيني زنده از مراحل اوليه تا زمان شكلگيري اندامها پروژهاي شگفتانگيز است، اما هدف اصلي اين مطالعه خلق كردن موجودي زنده نبود، بلكه هدف درك بهتر روندي بوده است كه در مراحل اوليه حيات در موجودات زنده رخ ميدهد تا از وقوع رويدادهايي مانند سقط جنين جلوگيري شود.
مرحله بعدي اين پروژه بررسي امكان استفاده از سلول بنيادين انساني براي ايجاد جنين در خارج از رحم خواهد بود، هدفي كه محققان اطمينان دارند در انجام آن موفق خواهند شد. جزئیات بیشتر این پژوهش در نشریۀ Science منتشر شده است.
سایت علمی بیگ بنگ / منبع: sciencealert.com