کشف دورترین کهکشان جهان!
بیگ بنگ: تیمی از ستارهشناسان با همکاری یک دانشمند ایرانی موفق به کشف دورترین کهکشان جهان در فاصله 30 میلیارد سال نوری با زمین شدند. برای اینکه نور این کهکشان به ما برسد 13.1 میلیارد سال در سفر بوده است و به دانشمندان کمک می کند دوره ای که بلافاصله پس از بیگ بنگ شکل گرفت را درک کنند. این کهکشان دور با استفاده از تلسکوپ فضایی هابل کشف شده است و فاصله آن توسط رصدخانه زمینی کک در هاوایی تأیید شده است.
این تصویری است که تلسکوپ فضایی هابل از دور ترین کهکشان جهان ( z8_GND_5296 ) گرفته است. ستاره شناسان معتقدندکه یکی از اولین کهکشانها، پس از بیگ بنگ را مشاهده می کنند.
استیون فینکلستاین استاد یار دانشگاه تگزاس آستین گفت: اطلاعات ما درباره منطقه ای در تاریخ بسیار قدیمی بیشتر و درک آن بسیار سخت می شود. این کهکشانی که ما مشاهده کرده ایم متعلق به زمانی حدود ۱۳.۱ میلیارد سال پیش است و این زمان ۸ میلیارد سال پیش از تولد خورشید منظومه شمسی و البته بسیار قبل از زمان شکل گیری حیات بوده است.
به گزارش ایسنا، نور کهکشان z8_GND_5296 متعلق به 13.1 میلیارد سال پیش میباشد. جالب اینجاست که از میان 43 کهکشان دور کاندید، این کهکشان تنها نمونهای است که از شواهد شیمیایی کلیدی مورد نیاز برای تائید مسافت آن برخوردار است.
«پروفسور بهرام مبشر» دانشمند ایرانی از دانشگاه کالیفرنیا در ریورساید و همکارانش بر این باورند که در برخی نقاط، تابش فرابنفش پرانرژی از ستارگان منفجر شده باعث تجزیه هیدروژن میانکهکشانی به الکترون و پروتون شده است. هیدروژن پس از یونیزه شدن به رسانای برق تبدیل شده و دیگر نور را پخش نمیکند. این امر احتمالا در زمان وجود z8_GND_5296 رخ داده است.
این کهکشان که حدود یک میلیارد برابر، بزرگتر از خورشید است، از دو ویژگی غیرعادی برخوردار بوده که میتواند یکی از عوامل مرئی بودن آن در مقایسه با کهکشانهای دیگر باشد. اول اینکه این کهکشان با سرعتی بالا ستاره تولید کرده و با نرخ تولد حدود 330 ستاره در هر سال، تقریبا 100 برابر ستاره بیشتر از کهکشان راه شیری بوجود میآورد که سالانه دو تا سه ستاره تولید میکند؛ از این رو از دیگر کهکشانهای کاندید درخشانتر است.
دوم اینکه این کهکشان حاوی درصد بالایی از عناصر سنگینتر از هیدروژن و هلیوم است. این عناصر توسط همجوشی هستهای درون ستارگان بوجود آمده و از این رو یا کهکشان حاوی بقایای منفجره تعداد زیادی از ستارگان غولپیکر بوده یا به منطقهای در فضا تبدیل شده که پیش از آن بقایای یک نسل قبلی از ستارگان در آن وجود داشته است.
عکسی هنری از دورترین کهکشان کشف شده به نام Z8–GND–5296، که نور آن 700 میلیون سال پس از تولد جهان سفرش را به سمت زمین آغاز کرده است.
پروفسور مبشر اظهار کرد: آنچه این کهکشان را نسبت به کهکشانهای دیگر منحصربفرد ساخته، تاییدیه طیفسنجی فاصله آن است. طبق سنجشهای دستگاه طیفسنج نصب شده بر روی تلسکوپ کک، تغییر طیف قرمز آن را نشان می دهد، به این معنی که کهکشان تنها 700 میلیون سال پس از بیگ بنگ بوجود آمده است. مبشر افزود: با رصد کهکشانی با این فاصله میتوان ساختارهای اولیه کهکشانی را بررسی کرد. مقایسه ویژگیهای کهکشانها در مسافتهای مختلف میتواند به ما در بررسی تکامل آنها در طول عمر جهان کمک کند.
این دانشمند ایرانی که در حال حاضر نماینده سازمان فضایی اروپا (اسا) در ناسا و مسئول تصویر بردار فروسرخ NICMOS تلسکوپ فضایی هابل است، همچنین تائید کرد که کشف کهکشاهای دورافتادهتر با ساخت تلسکوپ قوی 30 متری در هاوایی و تلسکوپ عظیم ماژلانی در شیلی در کنار تلسکوپ فضایی 6.5 ماری جیمز وب قریبالوقوع است. اطلاعات دانشمندان درباره این کهکشان پس از راه اندازی تلسکوپ جیمز وب در سال ۲۰۱۸ تکمیل می شود.
وی اظهار کرد: تا آخر این دهه باید انتظار کشف کهکشانهای بسیار بیشتر در فواصل دورتر را داشته باشیم که به ما اجازه خواهد داد تا فرآیند شکلگیری کهکشانها را شاهد باشیم. این پژوهش در مجله نیچر منتشر شده است.
فقط خدا رو شکر. عاشقتم خدایای خوب و مهربون خودت هستی خدای جهان و جهانیان خودت هستی مدیر و مدبر .جز تو خدای نیست با این همه نظم و ترتیب الله اکبر
با درود
سوالی مدتهاست ذهن منو مشغول که پاسخی روشن براش پیدا نکردم .
ستارگان از همدیگه چقدر فاصله دارن؟
اصلا میشه فهمید؟
نزدیکترین ستاره به خورشید کمی بیش از 4 سال نوری ازش فاصله داره حالا ستاره های بعدی چقدر فاصله دارن؟
جدولی هست که مثلا این فواصل رو داشته باشه؟
با سپاس از شما
سلام خسته نباشید
مردمان در هر زمان که گذشته همیشه فکر کردن بالاترین علم رو دارند و نظریه هاشون ثبت شده ولی بعد نظریه دیگه قبلی و از بین برده اگه جهان ۱۳میلیارد سال پیش به وجود اومده جهانی که ما ازش خبر داریم هست ممکنه تلسکپ های قوی تر که بیان به یه چیزی بالا تر از کهکشان دست پیدا کنن ینی دنیایی در دنیای دیگر انسان توانایی کشف تمام هستی رو نداره چون هستی برای بشر از منفی بی نهایت تا مثبت بی نهایت تعریف شده ما داریم از کهکشان حرف میزنیم میگیم نا محدود هست جهان بالای سر ولی یه لحضه فک کنید جهان کوچکتر از ما هم نا محدود هست پر سلولی ها از جمع تک سلولی ها تشکیل شدن تک سلولی ها از جمع اتم ها ولی اتم ها هم از جمع چیز دیگه درست شدن و …همینجور ینی ما نه کوچکتر از خودمون و میدونیم تا کجاست نه بزرگتر از خودمون و هر جهان در جهان دیگر این است نقاشی کوچک خداوند .
چه کسی این نظم و قانون را در هستی قرار داده تا این جهان بوجود آید؟ هستی چیست؟
چیست این سقف بلند ساده بسیار نقش
زین معما هیچ دانا در جهان آگاه نیست
بسیار از مطالب لذت بردم، فکر کنم برعکس دوستمون من بیشتر از اینکه از بزرگی دنیا در تعجب باشم از ندانسته های خودم رنج میبرم که ما هنوز هیچی نمیدونم. وصل کردن این مطالب به خدا در واقع فرار از درک علمی اونهاست که خیلی سخته. ولی بشر از عهدش بر میاد وگرنه هستی چنین موجودی رو نمی آفرید.
سلام …در جواب دوست عزیزمون رضا باید بگم در علم خدا اثبات نشده و فقط در عالم فلسفه و مذهب وجود داره و درباره ی وجود خدا هم حتی در علوم فلسفی و مذهبی تعاریف و دیدگاه های بسیار متفاوتی ارائه شده…در کل در علم تا زمانی که چیزی قابل تعریف نباشه رو نمیشه اثبات کرد…در واقع تعریف ما از خدا همیشه از نیازی است که انسان در وجود خودش احساس میکنه و کاملا از نظر علمی ًچیزی بی پایه هستش…این از خلع انسان در درک محیط پیرامون ناشی میشه و هیچ تعریف علمی برای اون ینی وجود خدا وجود نداره پس نمیشه گفت :خدا کی کهکشان ها رو بوجود اورده؟….از لحاظ علمی و منطقی درست نیست چیزی رو به چیزی که اثبات نشده نسبت داد و این به دور از علم و منطق هستش…در واقع همین دیدگاه های مختلف بین انسان ها فاصله و عقایدو طرز فکر اونها رو شکل میده….علم همیشه به دنبال نقض و یا تعریف و کنکاش در باور ها بوده و همیشه درصدد توضیح منطقی از مسائل پیرامون خودش بوده و انسان هایی با این صفات در طول تاریخ همیشه در پیشرفت بشریت نقش مؤثری داشتن…از موضوع خارج نشیم منظور من اینه که چطور چیزهای دیگه رو به چیزی که از نظر علمی ثابت نشده نسبت بدیم …از نظر علمی صحیح نیست…بدرود
سلام بسیار عالی بود
سلام . بدک نبود………کمی دیگر بهتر کنید……………خدافظظظظظ……………
ممنون به خاطر مطلب خوب و توضیح خوب و مفید آقای سمیر تو کامنت دوم. ایول دمتون گرم!
ziyad chizi nafahmidam vali mamnoooooooooonam man feghat to in mooondam ke khodavande motaaaaaal key in kahkeshano ….. roafarid va az oon moghe ta hala cheghad gozashte vaaya noooreshooon reside n areside key mirese chetor mirese va … mamnooooooooooooooon ?
سلام
خوندن چیزایی مث این مقاله بهم حس کوچک بودن میده
تصور کردن مساحت هایی که در ذهنم نمیگنجه
تحقق بی نهایت
واقعا از خوندن مطالبتون لذت می برم
آدمو از دنیای روزمره اش یه کمی فاصله میده
مــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــرســــــــــــــــــی
سلام
سئوالی که اینجا پیش می آید اینست که با وجود اینکه تاریخ آغاز جهان را 13.1 میلیارد سال پیش گفته شد( در حالیکه در مقالات دیگر 13.8 آورده شده)
چگونه این کهکشان 30 میلیارد سال با ما فاصله دارد؟ زیرا دورترین فاصله ها در این جهان باید 2*13.1 سال باشد. و اینکه این نور چگونه به ما رسیده است؟
درود بر شما، این عدد 13.1 میلیارد سال تاریخ آغاز جهان یا بیگ بنگ نمیباشد ، بلکه نور این کهکشان 13.1 میلیارد سال در سفر به سمت زمین بوده است. این 30 میلیارد سال فاصله کنونی اش با توجه به انبساط کیهان تخمین زده شده، به گفته دانشمندان هر چه به کهکشان های دورتری نگاه کنیم، سرعت دور شدن آن ها را بیشتر و بیشتر خواهیم دید، حتی بیشتر از سرعت نور از هم دور می شوند.
البته در این صورت نظریه های نسبیت اینشتین نقض نمی شود، زیرا،این کهکشان ها نیستند که دارند با چنین سرعتی در فضا به پیش می روند، بلکه این خود فضاست که در حال گسترده شدن و انبساط با آهنگی سریع است و تنها دارد کهکشان ها را با خود می برد. پس چون کهکشان ها با چنین سرعت هایی حرکت نمی کنند، بنابراین خدشه ای هم به هیچ قانون فیزیکی وارد نمی کنند.
این تصاویر نتیجه ی صدها ساعت خیره شدن هابل به یک نقطه در آسمان است. هابل اساسا به منطقه ای «خالی» از آسمان نشانه رفته بود، و این انتخاب به خاطر خسته کنندگی این منطقه و کمبود اشیاء قابل مشاهده بود ولی با تیزبینی هابل هزاران کهکشان با فاصله های میلیارد سال نوری آشکار شدند و تمرکز جدی روی یک نقطه باعث دیده شدن موی باریکی از لبه ی کیهان شد.
اگه فضیا بین ما و این کهکشان با سرعتی بیشتر از c منبسط بشه پس نباید نور این کهکشان به ما برسه
با درود، البته منظور بنده از دورترین کهکشان ها که با سرعتی بیشتر از نور حرکت می کنند، کهکشان های واقع در فرای افق کیهانی ما هستند، نه کهکشان های جهان قابل مشاهده.
در دورترین نقاط کیهان قابل مشاهده که هنوز فضا با چنین سرعت زیادی منبسط نمی شود این نور دوردست از اجرام کیهانی قابل بررسی و اندازه گیری است، اما در فرای افق کیهانی، همین که به کهکشان های دورتر و دورتری نگاه می کنیم به نظر می رسد که با سرعتی بیشتر و بیشتری در حال دور شدن هستند؛ پس در آخر ممکن است که چنین وانمود کنند که درحال دور شدن با سرعتی بیش از سرعت نور هستند. در این نقطه است که نوری که از کهکشان دور دست جدا می شود هیچ وقت به ما نخواهد رسید. زمانی که این اتفاق بیفتد، کهکشان دور دست فقط دورتر و دورتر خواهد شد در حالی که آخرین فوتون هایش را به سمت زمین می فرستد؛ اما بعد از مدتی ما دیگر وجود آن کهکشان را تشخیص نخواهیم داد. این مطلب را مطالعه بفرمایید.
ضمن عرض سلام ، سرعت نور ربطی به اینکه منبع نور ثابت باشه یا حرکت کنه نداره ، یعنی شما چه ثابت باشی چه با هر سرعتی حرکت کنی فرق نمیکنه ، نور از شما با سرعت سیصد هزار کیلومتر بر ثانیه رد میشه ، حالا اگه کهکشان با هر سرعتی دور بشه مهم نیست و تاثیری در سرعت نورش که به ما میرسه نداره ، با تشکر