هوش مصنوعی گوگل یک سیارۀ گم شده را کشف کرد
بیگ بنگ: دانشمندان ناسا دقایقی پیش در کنفرانس خبری خود اعلام کردند که سیاره بیگانه Kepler-90i را کشف کردند. این سیاره هشتمین سیاره در یک منظومۀ ستارهای است که با استفاده از تحلیل دادههای تلسکوپ فضایی کپلر توسط هوش مصنوعی گوگل کشف شد؛ این سیاره به دور ستاره کپلر-90 می چرخد که یک ستارۀ خورشید مانند است و 2545 سال نوری با زمین فاصله دارد.
به گزارش بیگ بنگ، کپلر-90i – یک سیارۀ داغ و سنگی که هر 14.4 روز یکبار به دور ستارهاش می چرخد – با استفاده از یادگیری ماشینی از گوگل کشف شد. یادگیری ماشینی یک رویکرد در هوش مصنوعی است که در آن، کامپیوترها «یاد می گیرند». در این نمونه، کامپیوترها یاد گرفتند سیارات را با پیدا کردن نمونههای داده کپلر شناسایی کنند. پائول هرتز، رئیس بخش اخترفیزیک در واشنگتن گفت: «درست همانطور که انتظار داشتیم، کشفیات هیجانانگیزی در دادههای آرشیوی کپلر وجود داشته که برای کشف آنها به ابزار یا تکنولوژیهای درستی نیاز داشتیم. این یافته نشان میدهد که دادههای ما گنجینهای برای محققان نوآور در سالهای آتی است.»
این کشف زمانی انجام شد که محققان کریستوفر شالو و اندرو وندربرگ به یک کامپیوتر آموزش دادند تا سیارات فراخورشیدی را با توجه به خوانشهای ثبت شده توسط کپلر شناسایی کند – تغییر ناچیز در روشنایی زمانی که یک سیاره از جلوی یک ستاره عبور می کند. این «شبکه عصبی» هوش مصنوعی که از طریق اتصال نورونها در مغز انسان الهام گرفته، دادههای کپلر را غربال کرده و سیگنالهای ضعیف عبور سیاره از مقابل ستارهاش را از هشتمین سیارۀ گمشده که به دور کپلر-90 در صورت فلکی اژدها در حال چرخش بود، پیدا کرد. درحالیکه یادگیری ماشینی قبلأ در جستجوهای پایگاه دادۀ کپلر بکار رفته بود، این جستجو ثابت میکند که شبکههای عصبی یک ابزار امیدوار کننده در یافتن سیگنالهای ضعیف از سیارات دوردست هستند. در ویدئوی زیر می توانید مشخصات این سامانه ستارهای و سیاره تازه کشف شدۀ آن را مشاهده کنید:
سامانههای سیارهای دیگر در مقایسه با کپلر-90 احتمالأ شانس بیشتری برای حیات دارند. کپلر-90i که تقریبأ 30 درصد بزرگتر از زمین است به حدی به ستارهاش نزدیک است که به نظر می رسد میانگین دمای سطحی اش از 800 درجه فارنهایت تجاوز کند که همتراز با عطارد است. وندربرگ، فوق دکترا و ستارهشناس ناسا در دانشگاه تگزاس در آستین گفت: «سامانه ستارهای کپلر-90 شبیه یک نسخه کوچک شده از منظومه شمسی ما است. سیارات کوچکی درون و سیارات بزرگی در بیرون دارد، اما همه چیز به هم فشرده شده است.»
شالو، مهندس نرم افزار ارشد همراه با تیم تحقیقاتی هوش مصنوعی گوگل به این ایده رسیدند که یک شبکه عصبی را بر دادههای کپلر اعمال کنند. او پس از اینکه یاد گرفت نجوم نیز همانند شاخههای دیگر علم مملو از دادههایی به شکل تکنولوژی جمعآوری داده از پیشرفتهای فضایی است، به کشف سیاره فراخورشیدی علاقه پیدا کرد. شالو گفت: «در اوقات فراغتم در گوگل به دنبال «یافتن سیارات فراخورشیدی در مجموعههای دادۀ بزرگ بودم» و در مورد مأموریت کپلر و مجموعه دادههای بزرگ موجود اطلاعاتی را کسب کردم. یادگیری ماشینی واقعأ در مواقعی که دادهها به حدی زیادند که انسان نمی تواند به تنهایی آنها را جستجو کند، سودمند است.»
مجموعه دادۀ چهار ساله کپلر شامل 35 هزار سیگنال سیارهای است. آزمایشات خودکار و گاهی اوقات چشمهای انسانی برای تأیید امیدوار کنندهترین سیگنالها در دادهها بکار می روند. هرچند، ضعیفترین سیگنالها با استفاده از این روشها از دست می روند. شالو و وندربرگ تصور می کردند که ممکن است کشفیات سیاره فراخورشیدی جالبتری در این دادهها نهفته باشند.
آنها در ابتدا به شبکه عصبی آموزش دادند تا سیارات فراخورشیدی در حال گذر را با استفاده از مجموعهای شامل 15000 سیگنالِ بررسی شده در کاتالوگ سیارات فراخورشیدی کپلر شناسایی کند. در مجموعۀ آزمایش، شبکه عصبی به درستی سیارات واقعی و مثبتهای کاذب را در 96 درصد از زمان شناسایی کرد. سپس، وقتی شبکه عصبی «یاد گرفت» الگوی یک سیاره فراخورشیدیِ در حال گذر را کشف کند، محققان مدل خود را به گونهای هدایت کردند که سیگنالهای ضعیفتر را در 670 سامانه ستارهای که چندین سیارۀ شناخته شده دارند، جستجو کند. فرضیه آنها این بود که منظومههای چند سیارهای می توانند بهترین مکان برای جستجوی سیارات فراخورشیدی باشند.
وندربرگ گفت: «مثبتهای کاذب زیادی از سیارات بدست آوردیم، اما سیارات واقعی بیشتر بودند. مثل این است که سنگها را غربال کنید تا به دنبال جواهر بگردید. اگر غربال ریزتری انجام دهید، آنگاه می توانید سنگهای بیشتری پیدا کنید که جواهر بیشتری در آن موجود باشد.» سیاره کپلر-90i تنها جواهری نیست که این شبکه عصبی غربال کرده است. در سامانه کپلر-80، آنها ششمین سیاره را کشف کردند. این یکی یعنی کپلر-80g در اندازۀ زمین و چهارمین سیاره از میان سیارات همسایه، زنجیره چرخشی را تشکیل می دهند – که در آن، سیارات با گرانش متقابل در یک رقص اوربیتال ریتمیک، قفل شدهاند. این نتیجه یک سامانه واقعأ پایدار است که شبیه هفت سیاره در منظومۀ تراپیست-1 می باشد.
ترجمه: سحر اللهوردی/ سایت علمی بیگ بنگ
منبع: NASA
مرسی خبر جالبی بود.سرعت غربالگری
بدین ترتیب بالا میرود و شبیه سازی نرونها برای یادگیری و قیاس و استنتاج در هوش مصنوعی آینده ی شگفت انگیزی برای محققین رقم خواهد زد.
آیا بیگانگان فضایی به فن آوری تله پورت کردن اجسام و اشیاء مادی و فیزیکی و قابل لمس دست پیدا کردن ؟
تا وقتی که مطمئن نشیم وجود دارن یا خیر نظر مستندی نمیشه داد
با تشکر…
برخلاف نظر دوستان خبر واقعا اهمیت داره؛ تا پیش از متخصصان ناسا بایستی یک یه یک، دادههایی را که کپلر بوسیله روش گذر یا ترنزمیت به دست آورده بود را، از نظر “سیاره فراخورشید بودن یا نبودن” 🙂 مورد تایید قرار میدادن. اما بوسیله شبکه عصبی طراحی شده توسط گوگل، این پردازشها با سرعت بیشتری انجام میشه .. در نتیجه اتفاق مهمیه !!
درود بر شما
کاملا موافقم
دقیقاً اهمیت این یافته استفاده از هوش مصنوعی برای این کشف است و این موضوع افق جدیدی رو پیش روی انسان باز میکنه
خیلی از موضوعات هست که اگر دوباره توسط هوش مصنوعی بررسی شوند یافته های بیشتری از آنها استخراج میشود
کمکم تمام کشفیات رو هوش مصنوعی به عهده میگیره
بد نبود. اما انتظار داشتم در مورد نیاز های سفر به اونجا و یه سال تخمینی رو هم بگن.
چون به زودی کره زمین نابود میشه یا حداق منابعش تمام میشه.
دقیقا نمیشه گفت که زمین نابود میشه یا نه ! مثلا ویلیام رامسی کاشف گازهای نجیب پیش بینی کرده بود زمین تا اواسط قرن بیستم به دلیل کم شدن نیتروژنش محصولاتش کم می شه و در نتیجه فقر و جنگ و ……. بوجود میاد اما با کار انقلابی ای که کرد (تولید آمونیاک) باعث شد زمین از مرگ حتمی نجات پیدا کنه
شاید امروزه یک سری اتفاقاتی برای ما تهدید محسوب بشه ولی ما انسان هستیم و به زودی ما کار هایی انجام بدیم که تهدید ها تبدیل به فرصت بشوند
حتی موضوع گرمایش زمین هم اگر از این هم جدی تر بشه انسان قطعا کارهایی جدی تر انجام میده اما الان چون براش نمی صرفه کاری انجام نمی ده
حتی جمعیت زمین هم مشکلی خیلی بزرگ محسوب نمی شه فقط نیاز به کمی آگاهی و کنترل داره !
حتی استیون هاوکینگ هم تاریخ های متعددی از نابودی زمین بیان کرده یعنی نابودی زمین تاریخ مشخصی نداره
به نظرم از نظر هوش مصنوعی اتفاق بزرگی افتاده ولی از نظر نجوم و علوم فضایی اتفاق هیجان انگیزی نبود .به نظرم کشف سامانه تراپیست-1هیجان انگیز تر بود
خبری که اینهمه منتظرش بودیم همین بود؟؟؟ وقعا دستت درد نکنه ناسا!!
همچین گفت خبر مهمی اعلام میکنه من با خودم گفتم حتما با یه فضایی ای چیزی تماس گرفتن :/
عالی بود
هم از نظر هوش مصنوعی عالی بود
و هم از نظر علم نجوم
سلام
همش همین! این همه جنجال به خاطر کشف یک سیاره. خوب که چی میلیاردها ستاره و سیاره و کهکشان وجود دارند.
بیشتر ارزش خبری به خاطر این بوده که هوش مصنوعی تونسته سیاره رو پیدا کنه ، نه خود پیدا شدن سیاره … چون این قدمی برای کشفیات بزرگتر و قابلیتهای بیشتر هوش مصنوعیه…
سلام.
سپاس وتشکر فراوان از تمام کسانی که برای این سایت فعالیت میکنند.
کپلر مپلر نخواستم بابا . چند روزه منتظرم بگن با قشنگ های فضایی قراره ملاقات کنیم و ما رو از خرافات تک بودنمون در هستی نجات بدن . باور کنید چند روزه بدجور منتظره خبر بودم فکر میکردم هوش انسانها هستی رو بالخره کشف کرده نگو هوش گوگل سیاره یافته یه دنیا سیاره داریم که چی .
چي فك ميكرديم چي شد
انتظار هرچيو داشتم الا اين يكي
با تشکر
خیلی عالی