کشف یک سیاره فراخورشیدی مشابه سیاره نهم
بیگ بنگ: بر اساس نتایج یک مطالعه جدید، یک سیاره فراخوشیدی که در فاصله ۳۳۶ سال نوری از زمین قرار دارد ممکن است مشابه «سیاره ۹» باشد که تصور میشود در حومه منظومه شمسی وجود داشته باشد.
به گزارش بیگ بنگ به نقل از ایرنا، همه ما با این تصور بزرگ شدهایم که در سیاره منظومه شمسی ۹ سیاره وجود دارد. در این میان پلوتو تنزل رتبه پیدا کرد و تنها هشت سیاره در این منظومه به طور رسمی بر جای ماند. اما در سالهای اخیر برخی محققان شواهدی یافتهاند که در واقع سیاره بزرگ نهمی نیز وجود دارد که فراتر از حد تشخیص ماست و در ناحیه بیرونی منظومه شمسی قرار دارد، اما چون بسیار از خورشید دور است، نور خورشید را بازتاب نمیدهد و بنابراین همچنان ناشناس باقی مانده است.
“سیاره نهم” نام موقتی یک سیاره یخی بزرگ احتمالی با جرم تقریبی ۱۰ برابر زمین و قطر حدود ۱۳٬۰۰۰ تا ۲۶٬۰۰۰ کیلومتر (نزدیک به ۲ تا ۴ برابر قطر زمین) در ناحیه بیرونی منظومه شمسی است. وجود این سیاره توجیه پیکربندی مداری غیرمعمول گروهی از اجرام فرانپتونی در فضای بیرونی کمربند کویپر خواهد بود.
این تئوری با مشاهده اجرام کوچکتر در کمربند سیارکی گذشته نپتون پشتیبانی میشود، اما هیچکس در واقع این جهان گمشده را ندیده است. اکنون تلسکوپ فضایی «هابل» یک سیاره فراخورشیدی در دور دست کشف کرده است که دارای یک مدار فوقالعاده بیضی شکل به دور ستارههای میزبان خود است.
این سیاره که HD 106906 b نام دارد، به دور یک ستاره دوتایی میچرخد که در فاصله ۳۳۶ سال نوری از زمین قرار دارد. مدار بسیار بیضی شکل این سیاره با تمام شدن هر یک بار دور زدن، آن را از ستارگانش دور میکند. ۱۵ هزار سال زمینی طول میکشد تا این سیاره یک دور کامل به دور این دو ستاره بچرخد. ناسا اعلام کرد؛ این کشف میتواند به اخترشناسان کمک کند تا توضیح دهند چگونه «سیاره نهم» که هنوز افسانهای است، میتواند واقعا در نقاط دوردست منظومه شمسی وجود داشته باشد.
براساس اعلام ناسا این سیاره تقریبا ۱۱ برابر مشتری، بزرگترین سیاره منظومه شمسی است. این سیاره ابتدا در سال ۲۰۱۳ کشف شد، اما محققان به تازگی موفق به مشاهده مدار این سیاره شدند که کاملا شوک آور بود. این اولینبار است که اخترشناسان توانستهاند حرکت یک سیاره بزرگ مشتری مانند را که در فاصلهای بسیار دور از ستارههای میزبان خود میچرخد، اندازه بگیرند. جزئیات بیشتر این پژوهش در The Astronomical Journal منتشر شده است.
سایت علمی بیگ بنگ / منابع: astrobio.net , exoplanets.nasa.gov