بوزون هیگز از فروپاشی جهان جلوگیری کرده است
بیگ بنگ: آیا جهان به انبساط خود ادامه می دهد یا در خود جمع شده و دچار فروپاشی می شود؟ مقالهای جدید نشان می دهد که به دلیل وجود نظریهای فیزیکی، انبساط بینهایت ِ کیهان غیرممکن است. اگرچه گمانهزنی در این خصوص ادامه دارد و برخی فیزیکدانان نظر متفاوتی دارند.
به گزارش بیگ بنگ، «تیم راس»، فیزیکدان دانشگاه تکنولوژی وین در این باره گفت: «مردم در برابر این موضوع بسیار احساساتی می شوند، زیرا اگر درست باشد و به تایید برسد، بسیار جالب خواهد بود.» راس و همکارانش مقالهای مجزا را منتشر کردند که استدلال بالا را زیر سوال می برد و بدین معناست که فعلا نمی توان انبساط همیشگی جهان را رد کرد.
انرژی تاریک و انبساط کیهانی
نیرویی گسترده و نامرئی که به نظر در تضاد با گرانش است، جهان ما را تسخیر کرده، فیزیکدانها این نیرو را «انرژی تاریک» می نامند. تصور بر این است که این نیرو همواره در حال هل دادن جهان ما به سمت بیرون است. اما گروهی از فیزیکدانها در ماه ژوئن مقالهای در arXiv منتشر کردند که به تغییر انرژی تاریک در طول زمان اشاره دارد. این یعنی جهان ما تا ابد به انبساط خود ادامه نخواهد داد و در نهایت به اندازهای که قبل از بیگ بنگ داشت فروپاشی خواهد کرد.
البته کمی بعد فیزیکدانان متوجه وجود نواقصی در این نظریه شدند. مقالهای که در تاریخ 2 اکتبر 2018 امسال در مجلۀ Physical Review D منتشر شد، نشان میدهد گمان اولیه نمیتواند درست باشد زیرا نمیتوان با آن وجود بوزون هیگز را توجیه کرد. ما به لطف برخورددهنده هادرونی بزرگ در مرز فرانسه و سوئیس از وجود این ذره اطمینان داریم. با این وجود راس در مقالۀ جدید خود اظهار داشت که میتوان این نظریه را با کمی تغییر معتبر دانست.
چگونه میتوانیم توضیحی بر آنچه تاکنون وجود داشته بیابیم؟
نظریۀ ریسمان، که گاهی آن را نظریۀ همه چیز می نامند، از نظر ریاضیاتی زیباست، اما از نظر تجربی موفق به یکی کردن نظریۀ نسبیت عام اینشتین با مکانیک کوانتوم نشده است. طبق نظریه ریسمان تمام ذرات سازندۀ کیهان، نقطه نبوده بلکه ریسمانهای یک بعدی لرزان هستند و تفاوت در لرزش آنها به ما اجازه می دهد که یک ذره را به شکل فوتون و ذرۀ دیگر را به شکل الکترون ببینیم.
گرچه به منظور اینکه نظریه ریسمان، به یک نظریۀ جامع تبدیل شود، باید انرژی تاریک را وارد ِ کار کرد. “راس” اظهار داشت که انرژی تاریک را مانند توپی در منظرۀ کوهها و درهها تصور کنید که انرژی پتانسیل خود را نشان میدهد. اگر این توپ را در نوک یک قله قرار دهیم ممکن است ساکن بایستد؛ اما میتواند با کوچکترین آشفتگی به پایین بغلتد، بنابراین این توپ ناپایدار است. اگر توپ در انتهای یک دره، در حال تغییر یا حرکت نباشد، انرژِی کمی داشته و در جهانی پایدار قرار دارد زیرا حتی اگر نیرویی آن را حرکت دهد، باز هم به انتهای دره باز میگردد.
منظره مورد نظر سطح شیبدار ملایمی است و توپ انرژی تاریک همواره به سمت پایین غلت میخورد. راس در این باره گفت: «انرژی تاریک در خلال غلتیدن به سمت پایین، کوچکتر و کوچکتر می شود. ارتفاع توپ معادل میزان انرژِی تاریک در جهان ما است.» در این نظریه، ممکن است انرژی تاریک به پایینتر از سطح ِ دریا رسیده و شروع به انقباض کیهان کند و آن را به شکل قبل از بیگ بنگ برساند.
اما راس معتقد بود که مشکلی وجود دارد. او گفت: «ما نشان دادیم که چنین قلههای ناپایداری باید وجود داشته باشند. به این دلیل که ما از وجود ذرۀ هیگز آگاه هستیم و به صورت تجربی اثبات کردیم که ذرات هیگز میتوانند در این قلهها یا “جهانهای ناپایدار” وجود داشته باشند و با کوچکترین تماسی شروع به توزیع شدن کنند.»
مشکلات پایداری جهانها
کامران وفا، نظریهپرداز ریسمان در دانشگاه هاروارد و نویسنده ارشد مقالۀ منتشر شده در ماه ژوئن، اظهار داشت “مشکلاتی با جهانهای ناپایدار” دارد. او اضافه کرد این مقالۀ جدید و چند مقاله دیگر، وجود این مشکل را تایید می کنند، اما مقالات خوب نیز وجود دارند. راس در این باره گفت:«حتی پس از بازبینی، ما در یک جهان پایدار قرار نداریم بلکه برخی چیزها تغییر می کنند. او اضافه کرد بازبینی به ما میگوید که قلۀ کوه میتواند وجود داشته باشد اما دره نه (زین یک اسب را در نظر بگیرید). توپ بالاخره باید شروع به غلتیدن کرده و انرژی تاریک باید شروع به تغییر کند؛ اما اگر این نظر غلط باشد، پس انرژِی تاریک میتواند پایدار باشد و ما در انتهای درهای میان دو کوه خواهیم بود و جهان به انبساط خود ادامه می دهد.
او امیدوار است تا 10 الی 15 سال دیگر، ماهوارههایی که با دقت بالاتری انبساط جهان را اندازهگیری می کنند، به ما در فهم پایدار یا متغیر بودن انرژی تاریک کمک کنند. دکتر وفا موافقت خود را با این موضوع اعلام کرد:«اینها موارد جالبی در کیهانشناسی هستند و امید است در سالهای نزدیک ما شواهد تجربی برای تغییر انرژی تاریک در جهان خود بیابیم.»
ترجمه: رضا کاظمی/ سایت علمی بیگ بنگ
منبع: livescience.com
برخلاف نظر موجود انرژی تاریک با بزرگ شدن جهان مقدارش تضعف شده و جهان بصورت معکوس در اثر گرانش خواهد رمبید.ما تازه در دوران نوجوانی جهان هستیم شاید بیست میلیارد سال دیگر این اثر معکوس را ببینیم.تاکنون کسی به این موضوع توجه نکرذه است.انرژی تاریک همان نیرویی است که تورم کیهانی را رقم زد و رفته رفته اثر ان کم میشود هنوز ما نتوانسته ایم همه مقدار ماده موجود جهان را شناسایی کنیم.