تاریخچۀ تلسکوپ – بخش سوم
بیگ بنگ: با توجه به پیشرفت های مهمی که در تراش و صیقل آینه ها به وجود آمد هنوز هم ساخت یک آینه ی سهموی بینقص بسیار مشکل و خارج از توان اکثریت بود، و انتظار می رفت ذهنی خلاق دوباره با یک ایده ی جدید تحولی بنیادین در روند تراش و ساخت آینه های بازتابی به وجود آورد.
به گزارش سایت بیگ بنگ، منجم آلمانی برنارد اشمیت اولین تلسکوپ ترکیبی را در سال ۱۹۳۰ میلادی ساخت این تلسکوپ دارای آینه ی اولیه ی کروی بود که در انتهای لوله نصب شده بود و یک شیشه ی تصحیح شده را در جلوی تلسکوپ نصب کرد. تلسکوپ اشمیت را می توان مادر اغلب طراحی های امروزی تلسکوپ های ترکیبی دانست، البته تلسکوپ اشمیت با برخی عناصر که توسط پروفسور لارنت کاسگرین (۱۶۲۹-۱۶۹۳م) به آن اضافه شده بود بهینه شد و تلسکوپ اشمیت کاسگرین امروزی را شکل داد.
تلسکوپهای اشمیت کاسگرین را به اختصار SCT مینامند، همچنین لفظ کاتادیوپتریک به معنای (شکستی- بازتابی) نیز به این گونه از تلسکوپها اطلاق میشود. در تلسکوپهای ترکیبی نور از طریق تیغه ی تصحیحکننده وارد لوله میشود و پس از برخورد به آینه ی اصلی به سمت آینه ی ثانویه هدایت میشود، آینه ثانویه نیز نور را از طریق سوراخی که در آینه ی اصلی قرار دارد نور را به فوکوسر و در انتها به عدسی چشمی منتقل میکند.
تیغه ی تصحیح کننده
ممکن است بارها برای شما این سوال مطرح شده باشد که قطعه شیشه مانندی که در سر لوله ی تلسکوپ های اشمیت قرار داده می شود چیست و چه کاربردی دارد؟ به این قطعه تیغه ی تصحیح کننده یا Corrector plate گفته می شود. این تیغه در سال ۱۹۳۱ توسط برنارد اشمیت اختراع و بر روی این نوع تلسکوپ سوار شد.
اما نقش اصلی این تیغه چیست؟ تیغه ی تصحیح کننده ی اشمیت یک لنز کروی است که برای برطرف کردن خطای کروی در آینه ی اولیه ی این تلسکوپ ها بکار برده می شود، به طوری که از یک آینه کروی میتوان تصاویری با کیفیت آینه ی سهموی دریافت کرد.اگر توجه کرده باشید ما شاهد این تیغه در تلسکوپ های ریچیکرتین نیستیم زیرا آینه ی این تلسکوپ ها هذلولوی است که خطای ابیراهی را به صفر میرساند.
اشمیت ها
سطح کانونی مسطح: این تلسکوپها بیشتر برای عکاسی با فیلم مسطح یا CCD ساخته میشوند و برای رصد بصری مناسب نیستند.
سطح کانونی خمیده: همان اشمیتهای متداول در بازار است که برای رصد طراحی و ساخته میشوند و معمولا دارای آینه ی ثانویه ۳۰ درصد آینه ی اصلی میباشند این در صورتی است که آینه ثانویه در تلسکوپ های کانون مسطح بین ۴۰ تا ۶۰ درصد آینه ی اولیه قطر دارد.
ماکستوف ها
این طرح در سال ۱۹۴۰ توسط البرت باورز ارائه شد و در سال ۱۹۴۴ به وسیله ی دیمیتری ماکستوف که یک افسر روسی بود در یک دوربین بکار برده شد و اینگونه بود که تلسکوپ ترکیبی ماکستوف- باورز اختراع شد. سیستم اپتیکی این طرح دقیقا مانند تلسکوپ های اشمیت است با این تفاوت که به جای تیغه ی تصحیح کننده ی بسیار پیچیده ی اشمیت از یک عدسی ضخیم هلالی که ساخت به مراتب راحتتری دارد استفاده میشود.
مزیت این تلسکوپ ها
– این سری از تلسکوپ ها هم برای مناظر زمینی هم سماوی مناسبند.
– برای رصد اجرام نزدیک مانند ماه، سیارات و دنباله دارها فوق العاده اند.
– تیوب ( لوله) کوتاه جریانات دمایی را کاهش می دهد، این تلسکوپ ها بسیار سریع هم دما می شوند.
– در بزرگترین دهانه ها نیز قابلیت حمل بسیار بالایی دارند.
– نیازی به عملیات نگهداری و هم خطی ندارند (به ندرت از همخطی خارج میشوند)
پایان
با تشکر از: جلال اسکندری/ منابع بیشتر: History of the telescope , Making & Enjoying Telescopes
عاااااااااااااالی بود،ممنووون