بیگ بنگ: علم نه از آن جهت كه واقعيت دارد قدرتمند است، بلكه به سبب آنكه قدرتمند است، واقعيت دارد! رسيدن به اين نتيجه آسان است كه سهم بزرگي از مشكلات اجتماعي ما ريشه در فقر فرهنگ علمي دارد. بنابراين بهتر است از تمامي امكانات موجود به منظور علاقمندي عموم به علم استفاده نمود.

science

البته خوب مي دانيم كه امروزه اين كار بسي دشوار است! زماني مردم به علم علاقمند مي شوند كه حداقل با زبان آن آشنا باشند. اگر يك تئاتر بسيار خنده دار و جالب به زبان انگليسي پخش شود، بيننده اي براي مردم ايران نخواهد داشت، چون بسياري از افراد با اين زبان نا آشنا هستند، براي علم نيز به همين صورت است! بسياري از مردم و حتي دانش آموزان و دانشجويان با زبان علم فاصله دارند! گاهي هزينه ساخت چند دقيقه فيلم مستند علمي از كل يك سريال كاملا پوچ بيشتر است (همچون الماس در مقابل خرده شيشه)! درضمن يك فيلم علمي نمايش تلاش علمي و عاشقانه چندين دانشمند طي سالهاي متمادي است. با اين حال بيننده هاي كمي دارد، چون اين فيلمها به زبان نا آشناي علمي سخن مي گويد كه حتي از زبان انگليسي نيز سخت تر است!

اما زبان را بايد از كودكي آموخت، چون وقتي بزرگ شديم، مشغوليات، عادات و سرگرميهايمان راه را دشوار مي كند. متاسفانه در سيستم آموزشي جامعه ما آموزش زبان علم و ايجاد علاقه به علم جايگاهي ندارد! دانش آموزان با اكراه به مدرسه مي روند و به جاي فراگيري علم و كاربردهاي آن متمركز يادگيري فني مي شوند به نام ” راه حل تستي ” براي موفقيت در كنكور! در دانشگاه اوضاع كمي بهتر مي شود، اما با ايده آل فاصله زيادي دارد! بيشتر افراد مدركي مي گيرند و تمام! جويندگي علم و يا دوران دانشجويي تمام مي شود. اكنون يك جوان فارغ التحصيل مي ماند و كوهي از مشكلات اجتماعي كه آينده روشني پيش پاي او نمي گذارد، همان علاقه ناچيز وي به علم نيز به سرعت دود مي شود و به هوا مي رود.

بيشتر معلمين و اساتيد زحمت كش طبق روشهاي سنتي همچون پدري كه به فرزندش ماهي مي دهد، فقط درس مي دهند، از آموزش ماهيگيري خبري نيست! ايجاد انگيزه و پرسش در دانش آموز و دانشجو و فراهم آوري زمينه تفكر و تحليل علمي بسيار كمرنگ است! ظاهرا همگي از ياد برده ايم كه راه حل مشكلاتمان چيست و احتمالا در انتظار راه حل فوق طبيعي نشسته ايم. با اين اوضاع صحبت از الفبا و زبان علم براي كساني كه با انواع مشغوليات دست و پنجه نرم مي كنند، خنده دار به نظر نمي رسد؟! با تمام اين اوضاع و احوال پيچيده بايد از جايي شروع كرد و سهم ما در حال حاضر اين سایت علمي به منظور پرداختن به زبان علم و تمام سعي ما در تقويت فرهنگ علمي است. اميدواريم حتي اگر در خودتان توان فراگيري زبان قدرتمند علم را نمي بينيد، در نشر آن، به ويژه براي دانش آموزان و دانشجويان به ما ياري برسانيد!

Brain neurons

اكنون اين پرسش مهم پديد مي آيد كه چگونه به آموزش زبان علم بپردازيم ؟! اگر چه برخي سايتها همانند تدريس مدرسه اي به نشر اخبار و اطلاعات علمي مي پردازند، اما اينكار در فرآيند يادگيري زبان علم نقش كمرنگي دارد! معمولا اطلاعات علمي براي كسي مناسب است كه با زبان علم آشناست. ما تصميم داريم در پست هاي سريالي ” زبان علم” راه ديگري بپيماييم، يعني آموزش اصول و پديده هاي علمي، البته نه به شيوه مدرسه اي، بلكه به روشي كه در ذهن بماند و شخص پديده هاي مرتبط با آن را دنبال كند! ياد گيري اصول علمي سه نتيجه مشخص دارد : علاقمندي شخص به موضوعاتي كه با اين اصول درگيرند. ايجاد پرسش و انگيزه براي تفكر هنگام قرار دادن مشاهدات و اطلاعات در چارچوب اين اصول. تفكر تحليلي و ابداع و اختراع.

مشاهدات صرف و پراكنده منجر به تفكر و تحليل و در نتيجه نظريه علمي نخواهد شد! به همين ترتيب صرف دريافت اطلاعات علمي نيز هيچ كمكي به تفكر تحليلي و فراگيري علم نخواهد كرد! شما بايد از تخيلات فيلسوفانه خود بهره بگيريد تا مشاهدات و اطلاعات به صورت سيستماتيك در مغزتان مورد تحليل قرار گيرد. در فرآيندآموزش و در طول راه، هرگونه اشتباه و خطا نيز مجاز است. اصول علمي، تخيلات شما را به سوي چارچوب علم مي كشاند و اينگونه است كه به تدريج شما با علم و زبان علم آشنا مي شويد و ….! فايده يادگيري زبان علم چيست؟ اين پرسش مهمي است و ما پاسخ خلاصه اي به آن مي دهيم.

فوايد يادگيري زبان علم :
• از بين بردن مشكلات فانتزي: ممكن بسياري از ما ندانيم كه درصد زيادي از مشكلات ما واقعي و فيزيكي نيست، بلكه از ذهن سرچشمه گرفته و رواني و فانتزي است. آشنايي با علم، ذهن را منسجم كرده و قدرت تفكر را براي درك واقعيت و درنتيجه واقع بيني بالا مي برد. نتيجه آن خلاصي ذهن از مشكلات فانتزي و تمركز بر روي نوع واقعي آن است!
• انعطاف بخشيدن به ذهن: به دليل قوي بودن حافظه كودكي، آدمي باورها، حساسيتها، خرافات و تعصباتي را كه در كودكي به غلط به او آموزش داده اند (از صفات منجمد شده مانند خساست گرفته تا مشكلات خاله زنكي، انواع خرافات و باورهاي گاها غلط ايدئولوژيكي و …) تا آخر عمر به دوش مي كشد. علاقه به علم فرآيند انعطاف ذهن براي رهايي از اينهاست. وقتي شخص مي فهمد كه حتي بديهي ترين موضوعات همچون هندسه اقليدسي و يكنواخت بودن زمان مردود مي شوند، آماده مي شود كه به باورهاي گذشته خود نيز شك كرده و آنها را نيز به صورت علمي به چالش بكشد!
• كار كشيدن از مغز و جوان نگه داشتن آن: تفكر حتي به اندازه يك تحرك ملايم كالري مي سوزاند!
• جايگاه احساس معلوم مي شود و آدمي با احساسات خود براي سرنوشت خود تصميم نمي گيرد!
• و مهمترين فايده علم ، استفاده از آن در زندگي حرفه اي است چرا كه دانايي توانايي است!

نويسنده: احمد مصدر / بیگ بنگ

دیدگاهتان را بنویسید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

7 دیدگاه

  1. امیدوارم جامعه علمی کشور درست شه و به سمت خلاقیت و ابتکار بریم نهدفقط پشتکار

  2. درود بر شما. از سایت علمی و اموزنده تون بسیار سپاسگزارم. موفق و موید باشید.

  3. حرف های تاثیر گذاری بود. یادش بخیر روزهایی که زیرزمین خونمونو به ازمایشگاه تبدیل کرده بودم…ولی حالا چی!!!!