معرفی کتاب – کشف رمز عالم

دنیای متمدن نابود می‌شود ،این عبارت احتمالاً نخستین چیزی نیست که دوست دارید وقتی کتابی را برای خواندن انتخاب می‌کنید، با آن مواجه شوید، اما حقیقت دارد. بشریت و تمام حیات موجود در عالم،‌ رو به نابودی است. مهم نیست که تمدن ما چقدر پیشرفته شود،‌ مهم نیست که روزی بتوانیم فن‌آوری جهش میان‌ ستاره‌ها را به وجود آورده یا ششصد سال عمر کنیم. چون تا خاموش‌ شدن شمع زندگی آخرین گونه حیاتمند در عالمی که شاهد آنیم، زمان زیادی باقی نمانده است. قوانین اطلاعات سرنوشتمان را معین کرده‌اند،‌ درست همان‌طور که سرنوشت خود عالم را.

A

کشف رمز عالم

(مقدمه‌ای بر نظریه‌ی اطلاعات کوانتومی)

——————–

Decoding The Universe:

How The New Science Of Information Is Explaining

نوشته‌ی : چارلز سیف (Charles Seife)

ترجمه: دکتر میثم تهرانی (مدیر مرکز تحقیقات META در علوم پایه کانادا)

انتشارات: کتاب پدیده

ناشر همکار:  فرهنگ متین

 موضوع: فیزیک – کوانتوم – داده‌پردازی – شبیه‌سازی کامپیوتر

چاپ اول، ۱۳۸۸

تعداد صفحه: ۵۰۴

آدرس ناشر:  تهران – میدان انقلاب – خیابان انقلاب – خیابان منیری جاوید (اردیبهشت) – پلاک ۱۶۱ – طبقه اول – تلفن: ۶۶۴۱۴۸۶۱ – همراه: ۰۹۱۲۲۱۲۶۶۸۴

مراکز پخش:

شیراز:  خیابان ملاصدرا – نبش معدل – شهر کتاب – تلفن:  ۰۷۱۱۲۳۵۹۲۲۵

اصفهان:  خیابان آمادگاه – کوی فتح‌آبادی – پلاک ۹۰ – انتشارات علم‌گستر – تلفن: ۰۳۱۱۲۲۱۹۹۷۸

واژه‌ی اطلاعات یادآور کامپیوترها و درایوهای دیسک سخت و ابرشاهراه‌های اینترنتی است. هرچه باشد، فراگیرشدن کامپیوترها را انقلاب اطلاعات می‌نامند. با این وجود،‌ کامپیوتر هنوز هم جنبه‌ی بسیار کوچکی از طرحی جامع موسوم به نظریه‌ی اطلاعات است. درست است که این نظریه‌ در واقع نحوه‌ی کار کامپیوترها را به آنها دیکته می‌کند،  اما قابلیت‌های آن بسیار بیش از این است. این نظریه حاکم بر عملکرد اجسام در مقیاس‌های بسیار گوناگون است. این نظریه‌ چگونگی برهم‌نهی اتم‌ها با یکدیگر را بر شمرده‌ و به ما می‌گوید که سیاه‌چاله‌ها چطور ستاره‌ها را می‌بلعند. قوانین آن،‌شرح می‌دهد که عالم چگونه از بین خواهد رفت و ساختمان کل کیهان را برایمان نمایان می‌سازند. حتی اگر این کامپیوترها هم نبودند،  باز هم نظریه‌ی اطلاعات سومین انقلاب فیزیک در قرن بیستم می‌بود.

قوانین ترمودینامیک، قوانینی که بر حرکت اتم‌ها در یک تکه ماده حاکم‌اند، در اساسی‌ترین سطح، قوانینی درباره‌ی اطلاعات‌اند، نظریه‌ی نسبیت که چگونگی رفتار اجسام در سرعت‌های بالا و تحت تأثیر گرانش را توصیف می‌کند،‌در واقع نظریه‌ای اطلاعاتی است. نظریه‌ی کوانتومی که حاکم بر حوزه‌ی بسیار کوچک‌ها می‌باشد،‌ نیز نظریه‌ای درباره‌ی اطلاعات است. مفهوم اطلاعات که بسیار گسترده‌تر از بحث درایوها‌ی دیسک سخت است، تمام این نظریات را در غالب یک ایده‌ی قدرتمند و باورنکردنی به هم گره می‌زند.

به بیان دقیق‌تر به نظر می‌رسد که اطلاعات عالم ما را شکل می‌دهند. این احتمال است حرکت اطلاعات بتواند ساختار فیزیکی کیهان را به خوبی تعریف کند و اینطور به نظر می‌رسد که اطلاعات بطن عمیق‌تر پارادوکس‌های علم باشد.

اسرار نسبیت و مکانیک کوانتومی،‌ سرآغاز و سرنوشت عالم، ماهیت غایت نیروی ویرانگیر سیاه‌چاله‌ و نظم نهفته در کاتورگی ظاهری کیهان.

قوانین اطلاعات در حال آشکارکردن پاسخ‌های برخی از پیچیده‌ترین پرسش‌های عالم هستند اما این پاسخ‌ها از بعضی جهات نگران‌کننده‌تر بوده و از پارادوکس‌هایی که حل می‌کنند، عجیب‌تر و شگفت‌آورترند.

اطلاعات به تصویری از عالم منتهی می‌شود که نابودی خود را تسریع می‌کند. موجودات زنده‌اش غلامان طفیلی‌های درونی آنند و کیهان پر دسیسه‌ای را به تصویر می‌کشد که از مجموعه‌ی بینهایتی از عالم‌های موازی ساخته شده‌ است.

نویسنده‌ی کتاب، چالز سیف، در این کتاب سعی کرده توصیفی از مفهوم نظریه‌ی اطلاعات از رمزشکنی‌های تاریخ باستان گرفته تا جنگ جهانی دوم و از ابداع تلفن تا تلاش برای ساخت کامپیوتر کوانتومی و ارائه نظریه‌ای برای توصیف عالم را با بیانی ساده و گیرا ارائه دهد. او کتاب را با داستان رمز انیگما مربوط به جنگ جهانی دوم شروع کرده و با عبور از مسیری پر پیچ و خم اما ماجراجویانه، داستان انقلاب کامپیوتر و آینده‌ای را که امروز برای آن متصور هستیم به خوبی نمایانده است. سیف عجایبی را مجسم کرده که با کشف رمز  اطلاعات موجود در عالم روزی در برابر دیدگانمان قرار خواهد گرفت: اینکه عالم امروزی کجای کار است.  اینکه عاقبت نسل بشر چه می‌شود، اینکه حیات هیچ هدفی به جز تکثیر و تولید مثل و حفظ اطلاعات درونی‌اش ندارد، اینکه طبیعت در نهایت چگونه نابود خواهد شد؟ و همه‌ی اینها را با ادله قاطعی بیان می‌کند که بر بلندای برج عظیم دانش قرار گرفته‌اند.

فهرست

مقدمه‌ی مترجم

پیشگفتار

فصل ۱)  فزونی

فصل ۲)  شیطانک‌ها

فصل ۳)  اطلاعات

فصل ۴)  حیات

فصل ۵)  سریع‌تر از نور

فصل ۶)  پارادوکس

فصل ۷)  اطلاعات کوانتومی

فصل ۸)  تعارض

فصل ۹)  کیهان

ضمیمه‌ی الف:  لگاریتم

ضمیمه‌ی ب:  آنتروپی

فهرست مراجع

فهرست اسامی

واژه‌نامه‌ی فارسی به انگلیسی

فهرست راهنما

لینک کوتاه نوشته : https://bigbangpage.com/?p=4260

(۱۰ نفر , میانگین : ۴,۷۰ از ۵)
اشتراک گذاری

۳ دیدگاه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.