تفاوت میان نیمکرۀ راست و چپ مغز چیست؟
بیگ بنگ: شما چپ مغز هستید یا راست مغز؟این سوالی بسیار متداول است که در مرز علم عصب شناسی قرار می گیرد. نیمکره چپ مغز خلاقتر و هنرمندتر بوده و نیمکرۀ راست منظمتر و منطقیتر میباشد. البته می توان با جستجوی عبارات “غلبۀ نیمکره راست مغز” و “غلبه نیمکره چپ مغز” مطالب بسیاری را در این زمینه مطالعه کرد. همچنین میتوان با گذراندن تستهای اینترنتی به شخصیت خودتان پی ببرید. اما علم میگوید که چیزی به نام غلبه نیمکره راست یا چپ مغز وجود ندارد.
به گزارش بیگ بنگ، در تحقیقاتی دو ساله که در مجله PLOS One در سال 2013 میلادی منتشر شد، محققان به بررسی مغز بیش از 1000 نفر پرداخته و متوجه شدند هیچ شواهدی مبنی بر وجود تفاوت در غلبه نیمکره راست یا چپ مغز در میان افراد وجود ندارد. آیا تفاوتی میان این دو نیمکره وجود دارد؟ البته. ممکن است شما نیمکره غالب نداشته باشید اما مغز شما به دو نیمکره راست و چپ تقسیم شده است. دو نیمکره مغز با یکدیگر یکسان نیستند. گرچه شباهت بسیاری میان این دو نیمکره وجود دارد. اغلب فرایندهایی که در نیمکره راست مغز اتفاق میافتند را میتوان در نیمکره چپ نیز مشاهده نمود و برعکس.
در کتاب “مبانی اختلالات سیستم عصبی” نوشته دکتر الکساندر ریوز و دکتر رند سوئنسن(از نوابغ علم مغزشناسی در قرن 20)، دو عصب شناس مرکز دارتموث ذکر شده است که هر دو نیمکره مغز “ظرفیت ابراز احساسات، اشتها، تعادل، یادگیری، حافظه، منطق و…؛ ظرفیت تحمل ناامیدی و شکست و بازیابی از این شرایط و نشان دادن واکنشهای دفاعی موثر و اصلاحشده را دارند(سرکوبکردن، انکارکردن، تظاهرکردن، بهانه تراشیدن، تقصیر را گردن کسی انداختن، باز ایستادن از انجام کاری، تخیل، زوال شخصیتی، رفتارهای شدید و ناگهانی و الگوهای واکنش جسمی نظیر تقویت، تنفس، متابولیسم و…).
شاید کمی پیچیده بنظر بیاید اما نکته سادهای در آن وجود دارد: تقریبا تمام چیزهایی که باعث موجودیت انسان میشود در دو نیمکره مغز او وجود دارد. باور نمی کنید؟ اگر شما یک نیمکره مغز نوزاد 3 ماهه را بردارید(عمل جراحی که متخصصان در موارد خاص مثل بیماری صرع یا دیگر اختلالات انجام میدهند) آن نوزاد قادر است با حافظه و شخصیت معمولی رشد کند. به گفته انجمن علمی آمریکا، صدها عمل برداشتن نیمکره مغز در قرن اخیر اتفاق افتاده است.
بنابراین تفاوت میان دو نیمکره چیست؟
بر اساس مطلبی که برونو دوبوک، عصب شناس دانشگاه مک گیل مونترال در پایگاه اینترنتی THE Brain from Top to Bottom منتشر کرد، بطور کلی نیمکره چپ مغز شما قسمت راست بدن و نیمکره راست، قسمت چپ بدن شما را کنترل میکند. اما کنترل بینایی اندکی تفاوت دارد. عصبهای قسمت چپ هر دو چشم به نیمکره چپ و عصبهای قسمت راست هر دو چشم به نیمکره راست متصل میشوند.
در قرن 19 میلادی، دو عصب شناس(دکتر پییر پلبروکا و دکتر کارل ورنیک) متوجه شدند افرادی که در پردازش زبان مشکل داشتند قسمتهای مشخصی از نیمکره چپ مغز آنها آسیب دیده بود. محققان دریافتند این دو محل مربوط به پردازش زبان بوده و به دنیا اعلام کردند که زبان در نیمکره چپ مغز قرار دارد. میتوان گفت این بیانیه منشا تفکر خلاق بودن نیمکره چپ و تحلیلگر بودن نیمکره راست میباشد. به گفته آنِ استیلز، استاد زبان انگلیسی در دانشگاه سنتلوئیس، بعدها داستان “مورد عجیب دکتر جکیل و آقای هاید” از رابرت لوئیس استیونسون به گسترش این تفکر کمک کرد. اما تفکر عدم تقارن بروکا و ورنیک در همه افراد صدق نمیکند.
دوبوک اظهار داشت که مراکز پردازش زبان حدود 5 درصد افراد راست دست و 30 درصد از افراد چپ دست در نیمکرۀ راست مغز آنها قرار دارد. به علاوه، در اغلب افراد هر دو نیمکره مغز آنها در برخی جنبههای تکلم آنها فعال هستند. افرادی که نیمکرۀ چپ آنها آسیب دیده باشد می توانند به کمک نیمکرۀ راست مغز خود از نو به یادگیری زبان بپردازند. محققان هنوز در صدد کشف تمام تفاوتهای دو نیمکره مغز و انواع تفاوتهای مغزی در افراد مختلف میباشند. اما راست مغز یا چپ مغز بودن تنها یک باور غلط است.
ترجمه: رضا کاظمی/ سایت علمی بیگ بنگ
منبع: Livescience.com
اتفاقا برعکس قسمت راست مغز به ادم احساس ارامش بیشتری میده من سالها بیماری اسکیزو فرنی و افسردگی داشتم اینو به شخصه تجربه کردم
این نظر این حقیر و خواهش میکنم نمایش بدید تا شاید کاری برای اونایی که خیلی با مقوله ی ترس واضطراب یا نا آرامی های درونی روبه رو میشوند کرده باشم از من حقیر به شما بزرگواران نصیحت که نیمکره ی سمت چپ مغزتون و روش بیشتر کار کنید نیمکره ی سمت چپ مغز یکی دیگه از کارایی که برای آدم انجام میده اینه که آرامش درونی به آدم میده و این آرامش درونی آدمو به اوج شجاعت میرسونه
اتفاقا برعکس قسمت راست مغز به ادم احساس ارامش بیشتری میده
نیمکره چپ مغز هدف مند منطقی و با عقلانیت ارتباط داره برای همین برای آینده انسان مهمترین نیمکرست و باید بیشتر روی اون کار کنیم
با تشکر…