بیگ بنگ: آدمی بیشترین اشتراک ژنیتیکی را با شامپانزه دارد. این اشتراک به بیش از ۹۸% می رسد! تمامی این تمدن ، تکنولوژی، برتری و حتی بلایی که انسان بر سر طبیعت می آورد، تنها ناشی از چند درصد اختلاف ژنتیکی است! مرکز این اختلاف در مغز است.
آدمی در میان جانوران، بزرگترین مغز را نسبت به وزن بدنش داراست. نتایج آن چیست؟ برتری بالقوه زیاد در تفکر، تحلیل و ابزار سازی پیشرفته نسبت به دیگر جانوران. با این حال این پتانسیل برتری تنها در کنار یک خصوصیت مهم انسان است که به نتایج کاربردی و قابل مشاهده ختم می شود. این خصوصیت چیست؟ کار تیمی( TEAMWORK ) تمامی تواناییهایی که ما به واسطه آنها خودمان را از دیگر جانوران متمایز می کنیم، همچون زبان ، فرهنگ، دانش و حتی خودآگاهی، بدون اجتماع و تیم، معنای پیشرفته خود را از دست خواهد داد. اگر چه برخی جانوران در کار گروهی فوق العاده عمل می کنند، اما این برتری در کار تیمیاز آن انسان است، آدمی به صورت ژنتیکی و آموزشی سرآمد کار تیمی و زندگی اجتماعی است. این بحث در حد یک تئوری نیست و کاملا آزمایش شده است.
برگردیم به شامپانزه ها. این جانوران، همانند اشتراک ژنتیکی زیاد، خصوصیات مشترک زیادی نیز با آدمی دارند. برنامه ریزی می کنند، ابزار می سازند، قدرت تحلیل و حافظه دارند. البته آدمی این خصوصیات را به سطحی بسیار پیشرفته رسانده است. شاید باور این موضوع سخت باشد که در تست به خاطر سپردن سریع جایگاه چند عدد بر روی مونیتور، که نشانگر حافظه کوتاه مدت است، شامپانزه نسبت به انسان برتر است! با این حال در حافظه بلند مدت، آدمی برنده است. در ارتباط با کار تیمی چطور؟ انسان برنده است یا شامپانزه و چرا؟
یک آزمایش مشهور بین شامپانزه ها و کودکان به این صورت است : دو شامپانزه برای رسیدن به موز ناچار به کار تیمی هستند. آنها باید همزمان و به آرامی در دو سوی قفس، هر کدام طنابی را که به یک میله وصل شده، بکشند تا به موز برسند. آزمایش طوری طراحی شده که با کشیده شدن تنها یک سر طناب، موفقیتی برای هیچ یک حاصل نمی شود. شامپانزه ها قادر به این کار تیمی هستند. آنها همزمان و به آرامی طناب خود را می کشند و پاداش هر کدام، یک موز است. اما آزمایش به گونه دیگری نیز انجام می شود، به طوریکه پس از کشیدن طنابها فقط یکی از آنها به موز می رسد. اما آن یکی موزش را با همکارش تقسیم نمی کند، این بی عدالتی، کشنده کار تیمی است، حتی در سطح شامپانزه ها! در آزمایش بعدی شامپانزه ای که به موز نرسیده حاضر به انجام مجدد این کار تیمی نیست!
برای کودکان همچون گونه ویژه ای از شامپانزه ها به نام بونوبو موضوع فرق می کند. آنها در آزمایشی مشابه هر آنچه به دست می آورند، عادلانه با یکدیگر تقسیم می کنند!کودکان برای این خصوصیت خود آموزش ندیده اند، بنابراینتقسیم عادلانه دستاوردهایشان که کار تیمی را به شدت تقویت می کند، در غریزه و ژنتیکآنهاست. همانطور که سگهای وحشی به طور گروهیبه شکار می روند و پس از شکار با زوزه های مخصوص بقیه را به ضیافت خود دعوت می کنند. متاسفانه در برخی جوامع به دلیل مدیریتهای ضعیف در سطوح گوناگون، این غریزه برای بزرگسالان به دلایل گوناگون و از جمله بی عدالتی، ضعیف شده و حتی از بین می رود!
نکته عجیب اینکه این تنها غریزه ای است که در جامعه ما به شدت ضعیف شده است! کمبود عدالت و احساس چنین کمبودی، بزرگترین سم کار تیمی است و این در حالی است که مهمترین شاخص برتری شرکتها و کشورها در فرهنگ کار تیمی خلاصه می شود. در ضمن با پیشرفت تکنولوژی و صنعت ، هر روز بر اهمیت کار تیمی به ویژه در صنعت و تولید افزوده می شود. اصطلاح مضحکی که به ویژه در جامعه ما تحت عنوان “کار بچگانه” استفاده می شود، ناشی از نادانی نسبت به خصوصیتی است که اگر بزرگسالان به اندازه کودکان آن را رعایت می کردند، شاخص عدالت چند برابر شده و فرهنگ کار تیمی و شعور اجتماعی بسیار تقویت می شد! در ضمن زندگی اصیل و طبیعی، یک بازی بچگانه است، از آن نوع بازیهایی که تمامی قواعد طبیعی در آن رعایت می شود!
ادامه دارد »»»
نویسنده: احمد مصدر/ بیگ بنگ
منابع بیشتر: nationalgeographic, pptfa, icr , youtube , youtube1 , youtube2
اسرار مغز آدمی ، ایزاک آسیموف ، ترجمه محمود بهزاد، شرکت انتشارات علمی و فرهنگی
لینک کوتاه نوشته : https://bigbangpage.com/?p=20081
استاد احمد مصدر. سپاسگزار م از مقاله عالی شما و تاکیدتان بر وجود ژن های همکاری و عدالت خواهی در گونه ی انسان. منتظر قسمت بعدی مقاله شما هستیم.
خیلی جالب بود خسته نباشید
مرسی، بسیار عالی بود