درهم تنيدگي كوانتومي تک ذره ای، اشتباه دیگر اینشتین
بیگ بنگ: برای اولین بار تیمی از محققان مرکز دینامیک کوانتومی دانشگاه گریفیث و دانشگاه توکیو توانستند درهم تنیدگی در یک ذره را نشان داده و گامی بزرگ در جهت درک بهتر مکانیک کوانتومی بردارند.
به گزارش بیگ بنگ، در هم تنیدگی کوانتومی یا بقول اینشتین “تأثیر شبح وار از فاصله”برای یک ذره، شکل عجیبی از این پدیده است که می تواند کمک شایانی به پیشرفت ارتباطات و کامپیوترهای کوانتومی کند. برخلاف درهم تنیدگی کوانتومی معمول، که شامل دو ذره در جایگاه های متفاوت می باشد، تک ذره در هم تنیده دارای تابع موجی است که در فاصله زیادی پخش شده است، اما به هیچ وجه در بیش از یک مکان وجود ندارد. محقق لوسی اینگام گفت: « به دیگر سخن، تک ذره درهم تنیده تنها می تواند در زمانی مشخص در یک مکان باشد، اما قابلیت قرارگیری در فاصله ای بسیار وسیع را دارد. هنگام اندازه گیری ذره، تابع موجش بطور آنی در یک مکان ثابت فرو می ریزد.»
تاکنون چنین پدیده ای عملاً مشاهده نشده بود، حال با آشکارسازهای هموداین (homodyne detectors) – که ویژگیهای موجی شکل را اندازه می گیرند – فروریختن غیرموضعی تابع موج یک ذره موفقیت آمیز بوده است. انتشار نتایج این آزمایش در مجله نیچر توصیفی از چگونگی شکافتن یک فوتون بین دو آزمایشگاه در ژاپن و استرالیا را ارائه می کند. آنها سپس نشان دادند که انتخاب اندازه گیری آنها در یک آزمایشگاه تغییری واقعی در حالت کوانتومی موضعی در آزمایشگاه دیگر ایجاد کرد. این دستاورد اثبات کرد که اظهارات 90 سال پیش ایشنتین با این مضمون که ‘درهم تنیدگی تک ذره ای، شاهدی بر عدم کارایی مکانیک کوانتومی است’، صحت ندارد! نتایج این پژوهش در Nature منتشر شده است.
من نمیدونم چرا همه به انشتین حسادت میکنند و میخواهند به هر نحوی شده دستاوردهای بزرگ علمی این نابغه بی همتا را زیر سوال ببرند . توجه داشته باشیم که انشتین با طرح نظریه نسبیت اون اندازه که توانست انسان را در شناخت جهان به جلو ببره . کوانتم هنوز در ابتدای راهه . انشتین بدون داشتن هیچ ابزار آزمایشی توانست گرانش را توضیح بده . امواج گرانشی که تازه کشف شده رو پیش بینی کنه . سیاهچاله . ستاره های همدم و چیزهای دیگه . انشتین خود واضع کوانتم بود . اشکالی که انشتین از در هم تنیدگی کوانتمی گرفت . بزرگان نظریه کوانتم یارای پاسخ به این اشکال نبودند . من نمیدونم چرا میگن انشتین اشتباه کرد . اگه دو ذره در هم تنیده را با فاصله زیاد از هم قرار بدیم . مثلا دو فوتون . اگه یگی به راست بچرخه دیگری برای حفظ تعادل به چپ میچرخه . انشتین میگفت ذره دومی چگونه بلافاصله متوجه شده که ذره اولی به راست چرخیده . یا اطلاعات براش ارسال شده که خلاف نسبیته . یا اینکه ذره دومی قبل از جدا شدن اطلاعات مربوطه را با خودش برده .آیا دانشمندان امروزی توانستند به سوال انشتین پاسخ بدند ؟ اونها فقط تونستند ارتباط بین دوذره را ثابت کنند . اما نتونستند علت رابطه سریع بین دو ذره رو بگن . چیزی که سوال انشتین بود .
رشته من فیزیک نیست و چیز زیادی تز مطلب فوق متوجه نشدم
خیلی مفیدتر خواهد بود اگر توضیح مختصری در جهت تفهیم مطالب فوق ارائه شود